Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την οποία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν συγκεκριμένες χώρες με τον φόβο της απαγωγής ή ομηρίας. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται και η Τουρκία.

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο δείκτη «Κ» για να επισημάνει τον κίνδυνο απαγωγής στη χώρα που αναφέρεται στις ταξιδιωτικές του «συμβουλές». Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία. Η Τουρκία ήταν επίσης στη λίστα με τις 35 χώρες τις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η ταξιδιωτική οδηγία είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για την απόφασή της να στραφεί προς τη Ρωσία μέσω της αγοράς των S400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, οι οποίες έφτασαν μέχρι στο σημείο επιβολής κυρώσεων ακόμη και αποβολής της από το ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία (σημ: το ΝΑΤΟ) ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;», υπογράμμισε πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τις αμερικανικές απειλές, προχώρησε σε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά των S400, επικυρώνοντας τη συμμαχία των δύο πλευρών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ταξιδιωτική οδηγία κάνει λόγο για κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης και απαγωγών, ενώ υπογραμμίζει και το ζήτημα των παράνομων φυλακίσεων Αμερικανών πολιτών. Σχετικά με την τρομοκρατία η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι «τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν επιθέσεις στην Τουρκία, επιθέσεις χωρίς προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια,πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινόχρηστους χώρους».

Ads