Σε θέση να αποκτά απόρρητες πληροφορίες από τη Ντάουνινγκ Στριτ είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Εμπορίου της Βρετανίας, Στίβεν Μπάιερς. Το αντίτιμο για την απόκτησή τους είναι πέντε χιλιάδες λίρες την ημέρα. Επιπλέον μπορεί να βοηθά εταιρείες που εμπλέκονται στη διαμόρφωση καρτέλ να παρακάμπτουν το νόμο. Όλα τα παραπάνω αποκάλυψε ο ίδιος ο πρώην υπουργός σε δημοσιογράφους που «συνοδευόντουσαν» από κρυφή κάμερα.

Ads

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε, επιπλέον, ότι στο παρελθόν είχε καταφέρει να πείσει τον νυν υπουργό Μεταφορών να τερματίσει μία συμφωνία εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών συνδέσεων για λογαριασμό μίας εταιρείας που τον είχε προσλάβει, ενώ είχε συμβάλλει έναντι αμοιβής και στην αλλαγή των κανονισμών για τα στοιχεία που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ο κ. Μπάιερς δήλωσε ότι υπερέβαλε στα όσα είπε και ζήτησε ο ίδιος τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει παραβεί τον κώδικα συμπεριφοράς των Βρετανών βουλευτών. Ανάλογες καταγγελίες αποκαλύφθηκαν και σε βάρος των πρώην υπουργών Πατρίσια Χιούιτ και Τζεφ Χουν, που απορρίπτουν τις κατηγορίες σε βάρος τους.

Τα τρία μεγάλα κόμματα αντέδρασαν λέγοντας ότι είναι ανάγκη να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες βουλευτών και πρώην υπουργών.

Ads