Μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του πρωτου σχεδίου μέτρων λιτότητας, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ads

Αυτή η συμφωνία μπορεί πλέον να προχωρήσει την έβδομη αξιολόγηση από την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) που αντιπροσωπεύει τους χρηματοδότες της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 78 δισ. που έχει να λαμβάνει η Λισαβόνα από το Μάιο του 2011.
 
Μετά από αυτή τη συμφωνία, η Πορτογαλία έχει επίσης την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιβεβαιώσουν σύντομα τη συμφωνία τους επί της αρχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί.
 
Η συμφωνία για τα μέτρα θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Πορτογαλία να εκπληρώσει τη δέσμευση προς τους πιστωτές της για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους και 4% το επόμενο έτος για να επιστρέψει το 2015 κάτω το όριο του 3% που ορίζουν οι Βρυξέλλες.
 
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε ως αντισυνταγματικά τα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ -από το συνολικό φετινό πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ- αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.
 
Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016, αναθεωρώντας ευρύτατα τις κρατικές δαπάνες.