Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα νέο διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, εξαιρώντας ωστόσο αυτούς που έχουν βίζα ή πράσινη κάρτα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο αντίστοιχο διάταγμα είχε απορριφθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικό. Έτσι ο Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος εκ νέου λόγους «ασφαλείας», υπέγραψε ένα νέο διάταγμα, από το οποίο ωστόσο εξαίρεσε το Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση της Βαγδάτης.

Στο διάταγμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 16 Μαρτίου και θα έχει ισχύ τουλάχιστον 90 ημερών, περιλαμβάνονται οι πολίτες από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα προστατευτούν όσοι έχουν πράσινη κάρτα και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα, καθώς θα μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια της χώρας την εφαρμογή του διατάγματος. «Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος, προστατεύοντας το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να προστατεύει τον αμερικανικό λαό», είπε. 

Ads