Τουλάχιστον 88 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συμπλοκές που ξέσπασαν στο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα Χουντέιντα όταν αστυνομικοί με πολιτικά άνοιξαν πυρ απέναντι στους διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς.

Ads

Κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ότι αστυνομικοί με πολιτικά, οπλισμένοι με ρόπαλα, πιστόλια και πέτρες, επιτέθηκαν σε χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στους δρόμους της Χουντέιντα, έξω από την περιοχή στην οποία έχουν κατασκηνώσει για εβδομάδες με αίτημα τον τερματισμό της 32χρονης προεδρίας του Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Εν τω μεταξύ οι καθημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ και δυο μήνες και εισέρχονται στον τρίτο. Σε αυτές συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ. Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Καμία σημαντική πρόοδος δεν σημειώθηκε επίσης σε συνάντηση που είχαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που έγινε στη Σαουδική Αραβία χθες το βράδυ. Οι χώρες του Κόλπου πρότειναν να μεσολαβήσουν για την Υεμένη, αλλά η αντιπολίτευση θέλει να έχει εγγυήσεις για μια ταχεία παράδοση της εξουσίας και μια απομάκρυνση του Σάλεχ από τη θέση του.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή κατά τη διάρκεια νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη Σανναά, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών τραυματίζοντας τουλάχιστον 22 άτομα σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ads

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι άλλοι 200 περίπου πολίτες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών εξαιτίας προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από τη χρήση δακρυγόνων αερίων, από τις δυνάμεις ασφαλείας, στις ταραχές που ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές παραβίασαν κατά 1,5 χιλιόμετρο τον προκαθορισμένο δρόμο όπου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται πορείες, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σαναά στην λεωφόρο Αλγερίας, ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται εδώ και τρεις μήνες με βασικό αίτημα τον εκδημοκρατικισμό της Υεμένης.

«Πλησιάζαμε στο Εμπορικό Κέντρο της Σαναά, όταν η Αστυνομία μας επιτέθηκε με χρήση δακρυγόνων αερίων, ενώ ξαφνικά αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά βαρέων όπλων από όλες τις κατευθύνσεις» δήλωσε ο Σαμπρί Μοχάμεντ, ένας από τους διαδηλωτές. «Κλίμα πανικού επικράτησε αμέσως μετά τους πρώτους πυροβολισμούς στις τάξεις των διαδηλωτών και πολλοί βρέθηκαν ξαπλωμένοι στα πεζοδρόμια εκατέρωθεν των δύο πλευρών του δρόμου» προσέθεσε ο Μοχάμεντ.