Nέο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2011 παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε μετά την απόρριψη του προηγούμενου προσχεδίου.

Ads

Οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ύψους 123 δις.ευρώ το 2010, ναυάγησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η αρχική πρόταση των ευρωβουλευτών για αύξηση της αξίας του κατά 6,2% προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Κομισιόν ο προϋπολογισμός του 2011 θα αυξηθεί κατά 2,9% σε σχέση με αυτόν του 2010. Πρόκειται για αύξηση που αποδέχθηκαν οι ευρωβουλευτές μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί στις σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και στη συνέχεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 16 Δεκεμβρίου.

Ads

«Είμαστε τώρα πιο αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του έτους» δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιανούζ Λεβαντόβσκι.