Ακόμη ένα πλοίο με πρόσφυγες έδεσε σήμερα στην Λαμπεντούζα, αψηφώντας και αυτό με τη σειρά του, μετά το Sea-Watch και την πλοίαρχό Καρόλα Ρακέτε, τις διαταγές περί του αντιθέτου του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, Σαλβίνι.

Ads

Πρόκειται για το πλοίο διάσωσης, «Alex», στο οποίο επιβαίνουν 41 πρόσφυγες. Το ιστιοφόρο των 18 μέτρων Alex, το οποίο έχει ναυλώσει η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, περίμενε σημαντικός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κανένας δεν κατέβηκε από το πλοίο, το οποίο εδώ και δύο ημέρες ταξίδευε με τους πρόσφυγες.

«Δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέει προς τη Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης που μπορούμε να πιάσουμε», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter η Mediterranea.

Το «Alex» είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να ελλιμενισθεί εκεί, καθώς η Mediterranea είχε υπογραμμίσει πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

Ads

Παράλληλα, η Ιταλία αρνείται την είσοδο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα και στο πλοίο «Alan Kurdi», της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Eye, το οποίο μεταφέρει 65 διασωθέντες. Το πλήρωμά του, στην ίδια ρότα με του «Alex», αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα, παρά την σχετική απαγόρευση. «Δεν μας φοβίζει ο ιταλός υπουργός εσωτερικών. Κατευθυνόμαστε προς το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και εφαρμόζουμε τον νόμο της θάλασσας», έγραψε το πλήρωμα της γερμανικής ΜΚΟ στο Τwitter.