Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής, έχουν ανασυρθεί νεκροί έπειτα από ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή περιοχή στα ανοικτά των νησιών Κερκένα στην Τυνησία.

Ads

Αλιείς ειδοποίησαν τις αρχές όταν είδαν την Τρίτη πτώματα να επιπλέουν, στα ανοιχτά της ακτής του Σφαξ. Ανασύρθηκαν 22 πτώματα και χθες άλλα 12, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 34 νεκρούς: 23 γυναίκες, 9 άνδρες και δύο παιδιά ηλικίας περίπου 3 ετών.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Τυνήσιος, 48 ετών, από τη Σφαξ, ήταν ανάμεσα στα θύματα και οι Αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για «ναυάγιο».

Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, με την υποστήριξη του τυνησιακού Πολεμικού Ναυτικού και του τυνησιακού λιμενικού σώματος.

Ads

Τα θύματα θεωρείται ότι επιβιβάστηκαν σε πλεούμενο στις 5 Ιουνίου με σκοπό να φτάσουν στη Ιταλία. Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί ποιοι ήταν οι οργανωτές της μοιραίας προσπάθειας των ανθρώπων αυτών να μεταναστεύσουν παράνομα, σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα έκρινε πως «αυτή η τραγωδία είναι αναπόφευκτη συνέπεια της περιοριστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη μετανάστευση».

Πέρυσι, 86 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν μετά την ανατροπή του σκάφους τους που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη, σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα αντίστοιχα δυστυχήματα στο θαλάσσιο χώρο της Τυνησίας.