Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει το περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014-2020, ποσό που προέκυψε μετά από αλλεπάλληλα μπρα-ντε-φερ περικοπών και συμβιβασμών. Ο προϋπολογισμός θα είναι λοιπόν δραστικά μειωμένος παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Σκληρή μάχη θα πρέπει να δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για περισσότερα κονδύλια.

Ads

 
Εκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές θα είναι «καταστροφικές».

«Νομίζω πως η θέσεις των διαφόρων χωρών θα έχουν συγκλίνει αρκετά μέχρι σήμερα το βράδυ» ώστε να υπάρξει συμφωνία, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Η εξωτερική επίπτωση από την μη ύπαρξη συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την ήδη εύθραυστη κατάσταση των χρηματοοικονομικών αγορών», πρόσθεσε.

Κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι να μειώσει και πάλι τα σχέδιά του για τις δαπάνες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχουν «χαμηλότερα όρια». «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς στην Ευρώπη μπορούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις», υπογράμμισε.

Ads

Εξάλλου χθες, τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσαν κι αυτοί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα στη διαπραγμάτευση ώστε να ληφθεί απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο μια περαιτέρω καθυστέρηση θα στείλει αρνητικό μήνυμα σε αυτή την εύθραυστη περίοδο οικονομικής ανάκαμψης.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να υιοθετηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο.
 
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των δαπανών σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει στις 22 Νοεμβρίου και να εισηγηθεί την περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 30 δισ. ευρώ.
 
Παρόλα αυτά, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών εξακολουθούν να υφίστανται, με τον βορρά (Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) να ζητάει περαιτέρω «ψαλίδισμα» των κοινοτικών δαπανών, ενώ από την άλλη τα κράτη – μέλη της συνοχής, η Ευρωβουλή και η Κομισιόν αντιδρούν έντονα.
 
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ευελπιστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γερμανίας και άλλων πλούσιων χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά στην προσπάθειά του να επιτύχει «πάγωμα» των κοινοτικών δαπανών, ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος να μπλοκάρει τη συμφωνία, εκτός και εάν εξασφαλιστούν περισσότερες περικοπές.
 
Η περίπτωση της Ελλάδας

 
Όσον αφορά την Ελλάδα με «όπλα» την ύφεση και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να είναι η χώρα που θα επωφεληθεί περισσότερο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020, εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό λιτότητας της ΕΕ
 
Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία 5 χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι και το μεγάλο θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας με βάση την οποία κατανέμονται τα κονδύλια στα κράτη – μέλη.
 
Πάντως ήδη με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο, οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα για τη συνοχή εμφανίζονταν μειωμένες κατά περίπου 40% ή 8,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2007-2013.