Σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση η γειτονική Ιταλία. Με το σχηματισμό κυβέρνησης να βρίσκεται στον αέρα, το πολιτικό αδιέξοδο μεγαλώνει. Ιταλική Βουλή και Γερουσία απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν προέδρους ενώ άσχημα είναι τα νέα και από το μέτωπο της οικονομίας. Το ιταλικό δημόσιο χρέος σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ιταλίας. Στον ίδιο δρόμο και η Ισπανία με το δημόσιο χρέος της να αναρριχάται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 84,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012. Την ίδια ώρα, η Πορτογαλία πήρε από την τρόικα παράταση ενός έτους για να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ. Η παράταση δόθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας. Πάντως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων που αντιδρούν στις νέες περικοπές που σχεδιάζονται στο δημόσιο τομέα. 

Ads

 
Το ιταλικό δημόσιο χρέος τον Ιανουάριο ανήλθε στα 2,022 τρισ. ευρώ. Η νέα αυτή αύξηση – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας – οφείλεται και στη συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Την ίδια ώρα, οι εμπορικές ενώσεις ανακοίνωσαν ότι τους πρώτους δυο μήνες του 2013 έκλεισαν 10.000 καταστήματα, ή κατά μέσον όρο 167 την ημέρα.
 
Μαύρος καπνός από Βουλή – Γερουσία
 
Όλα αυτά στην Ιταλία που συνταράσσεται από την πολιτική κρίση μετά τα αμφίρροπα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών που δυσχεραίνουν το σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Σήμερα στο κενό έπεσαν οι δυο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην ιταλική βουλή, για την ανάδειξη των προέδρων Βουλής και Γερουσίας. Με 246 λευκά ψηφοδέλτια, κανείς υποψήφιος στην Γερουσία δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις 161 ψήφους που είναι απαραίτητη για την εκλογή του προέδρου του σώματος. Μαύρος καπνός βγήκε και κατά την πρώτη ψηφοφορία στην βουλή, όπου τα λευκά ψηφοδέλτια έφθασαν τα 459, οπότε θα υπάρξει επανάληψη της ψηφοφορίας στις 15.45 (ώρα Ελλάδας). Το όριο για την εκλογή στην κάτω Βουλή είναι 420 ψήφοι.
 
Οι ψηφοφορίες πραγματοποιήθηκαν απόντος του Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου με οφθαλμολογικά προβλήματα και προβλέπεται να πάρει εξιτήριο σήμερα το απόγευμα. Πάντως το κόμμα του είχε αποφασίσει να ρίξει λευκό και στις δυο ψηφοφορίες. Το PD, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι είχε δηλώσει επίσης ότι θα έριχνε «λευκό» και στις δυο ψηφοφορίες συνεχίζοντας τις συζητήσεις για λύσεις συνευθύνης.
 
Ρεκόρ και για το ισπανικό χρέος
 
Στο μεταξύ και το δημόσιο χρέος της Ισπανίας αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 84,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. Το 2011 το χρέος είχε διαμορφωθεί 14,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανέμενε στο 79,8% το χρέος στα τέλη του 2012, ωστόσο το νούμερο αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω μετά τη λήψη ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 40 δισ. ευρώ για τις δοκιμαζόμενες τράπεζες της χώρας.
 
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας προκύπτει πως στο τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς το χρέος του δημόσιου τομέα ανήλθε στα 884 δισ. ευρώ από 817 δισ. ευρώ που ήταν το τρίτο τρίμηνο.
 
Συν ένας χρόνος στην Πορτογαλία για το έλλειμμα
 
Παράταση ενός έτους αποφάσισε να δώσει η τρόικα των δανειστών στην Πορτογαλία για να πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.
 
Η τρόικα έδωσε στην Πορτογαλία παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ.
 
Η χώρα πέρασε επιτυχώς τον έβδομο έλεγχο της τρόικας που απαιτείτο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο Γκασπάρ.
 
Με βάση τους όρους διάσωσης της χώρας, η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014, και τώρα αυτή η προθεσμία έχει επεκταθεί στο 2015. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2013 είναι στο 4,5% του ΑΕΠ.