Το ισλανικό ηφαίστειο Eyjafjallajoekull μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης και αναμένεται να εκτοξεύσει σημαντική ποσότητα στάχτης, ανακοίνωσαν σήμερα Ισλανδοί μετεωρολόγοι και γεωφυσικοί.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Ινστιτούτου Γεωφυσικών Μελετών, η λάβα που κυλούσε από το ηφαίστειο έχει σταματήσει και το μεγαλύτερο μέρος του μάγματος εκτινάσσεται προς κάθε κατεύθυνση λόγω εκρήξεων που σημειώνονται στον κρατήρα. Οι στάχτες υψώνονται πάνω από τον κρατήρα στα 4000-7000 μέτρα και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί τέλους της έκρηξης», καταλήγει η έκθεση.

Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναερίου Κυκλοφορίας, Eurocontrol, υπήρξε ο επαναπρογραμματισμός ορισμένων υπερατλαντικών πτήσεων και κάποιες καθυστερήσεις.

«H περιοχή στην οποία είναι πιθανόν να υπάρχει τέφρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ξεκινάει σήμερα από την Ισλανδία και φθάνει προς νότον μέχρι το δυτικό άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ορισμένα αεροδρόμια έκλεισαν στην δυτική Ιρλανδία,χθες το βράδυ,αλλά τώρα λειτουργούν κανονικά», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εurocontrol.

Ads

Στην Λισαβόνα,η Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (NAV),σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι το σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πορτογαλίας χωρίς να επηρεάσει την εναέρια κυκλοφορία επειδή είναι αραιό.

Το Eyjafjallajoekull εξερράγη στις 14 Απριλίου, δημιουργώντας ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε τις αερομεταφορές επί μία εβδομάδα.