Η 193η χώρα του πλανήτη γεννήθηκε τα μεσάνυχτα, στις 00.00, η Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν. Ο Σάλβα Κίιρ ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν -λίγο μετά την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και την απόσχιση από το Σουδάν-από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζέιμς Ουάνι Ιγκα. Επίσης, υπέγραψε προσωρινό Σύνταγμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε επισήμως το νέο έθνος-κράτος ως ανεξάρτητη χώρα ενώ η χώρα αναμένεται να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Ads

Ο Κίιρ υπέγραψε το προσωρινό σύνταγμα σήμερα και έδωσε τον όρκο του, δηλώνοντας πως θα «προσπαθήσει για την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού του Νοτίου Σουδάν».

«Εμείς, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, με βάση τη βούληση του λαού του Νοτίου Σουδάν και όπως επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, κηρύσσουμε το Νότιο Σουδάν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», είχε τονίσει λίγο νωρίτερα ο Ουάνι Ίγκα, ο οποίος ανακοίνωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών του νεότερου κράτους στον κόσμο.

Η σημερινή τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη των ανταρτών του Νότου Τζόν Γκαρανγκ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2005 όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

Ads

Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκαναν η Γερμανία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου φέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε -με μια δεκαετή διακοπή- από το 1955 ως το 2005.

ΟΗΕ και ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε επισήμως το Νότιο Σουδάν ως ανεξάρτητη χώρα. «Μετά τόσα χρόνια συγκρούσεων και προσπαθειών για το λαό του Νοτίου Σουδάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καλωσορίζουν τη γέννηση ενός νέου έθνους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ιδιαίτερα εύφορη και πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Αμπιέι, αλλά και να τερματίσουν τη βία στο νότιο Κορντοφάν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι το Νότιο Σουδάν, το νεότερο ανεξάρτητο κράτος του κόσμου, μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι

«Είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για το λαό του Νοτίου Σουδάν», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια νέα αρχή» .

«Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στην υποδομή, την οικονομία, αλλά και σε θεσμούς για την τήρηση των νόμων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Μπαν.

Πέρασαν σχεδόν εννιά χρόνια αφότου ο ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει μια νέα χώρα για τελευταία φορά. Η προηγούμενη ήταν το Ανατολικό Τιμόρ, το 2002, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδονησία. Το Κόσοβο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 2008, αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η σημαία του Νότιου Σουδάν

Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιό της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.

Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο.

Το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.