Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η κολομβιανή αεροπορική εταιρεία Avianca. Πρόκειται για τη δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία με αδιάκοπη – έως τώρα – λειτουργία στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες της Λατινικής Αμερικής. 

Ads

Κατά δήλωση της εταιρείας, η πτώχευση ήρθε μετά τον απρόβλεπτο αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού. Από τις χώρες όπου η Avianca εκτελεί πτήσεις, αυτήν τη στιγμή το 88% υπόκειται σε ολικούς ή μερικούς περιορισμούς ταξιδιών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η απόφαση να υποβάλει αίτηση πτώχευσης ελήφθη με σκοπό την «προστασία και διατήρηση των λειτουργιών της» καθώς συνεχίζεται η πανδημία. Η Avianca απασχολεί άμεσα 21.000 άτομα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 14.000 στην Κολομβία, όπου υπηρετεί ως εθνικός αερομεταφορέας της χώρας.

Διαθέτει στόλο 89 αεροσκαφών, τα οποία πραγματοποιούν περίπου 700 πτήσεις την ημέρα. Ωστόσο, φέτος οι πτήσεις έχουν ακινητοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου, μειώνοντας τα ενοποιημένα έσοδά της κατά περισσότερο από 80% και ασκώντας σημαντική πίεση στα ταμειακά αποθέματά της.

Ads

Η Avianca αποτελεί επίσης μέρος της Star Alliance, του βιομηχανικού ομίλου που περιλαμβάνει μεγάλους «παίκτες» του κλάδου των αερομεταφορών, όπως η Lufthansa και η Singapore Airlines. 

Πέρυσι, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που ήταν συνδεδεμένη με την United Airlines αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Avianca.