Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ βλέπει τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Μιλώντας την Τρίτη σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό, με αδύνατη την εξυπηρέτησή του αν η Ελλάδα κληθεί να το χρηματοδοτήσει.

Ads

Όπως ανέφερε, το ύψος της βοήθειας θα είναι δυνατόν να καθοριστεί μετά το καλοκαίρι.

«Πόσα χρήματα θα χρειαστεί η Ελλάδα και σε ποιο επίπεδο θα κινείται η νέα βοήθεια θα αποφασιστεί μετά το καλοκαίρι», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνοντας ότι  το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επεσήμανε πως «αν η Ελλάδα κληθεί να το χρηματοδοτήσει τότε το επιτόκιο θα κυμαίνεται γύρω στο 6% με 7%, γεγονός που καθιστά την εξυπηρέτησή του σχεδόν αδύνατη».

Ads

Για να επιτευχθεί μείωση του επιτοκίου η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της ή να λάβει νέα βοήθεια, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η έκταση του ενδεχόμενου τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα θα είναι περιορισμένη, πιθανώς κάτω από δέκα δισ. ευρώ», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, μιλώντας στο περιοδικό Focus. Και ο Σόιμπλε είχε αναφερθεί στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η «ενδέχεται η Ελλάδα να χρειαστεί ξανά περιορισμένη βοήθεια».