Τον πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης για 48 ώρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με διαταγές του υπουργού Άμυνας Ehud Barak. Την ίδια ώρα, αποφασισμένος να μη λάβει μέρος στις έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, εμφανίζεται ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.

Ads

Ο αποκλεισμός αποφασίστηκε «για λόγους ασφαλείας» εξαιτίας του κινδύνου επιθέσεων, διευκρίνισε το Ισραήλ, προσθέτοντας πως ο αποκλεισμός τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που αποφασίζεται ο αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης χωρίς να υπάρχει κάποιος εορτασμός στο Ισραήλ – οπότε και συνηθίζεται να αποκλείεται η Δ.Ο.

Αποχή από τις έμμεσες συνομιλίες

«Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποφάσισε ότι δε θα συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις τώρα… η Παλαιστινιακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Amre Moussa.

Ads

Εκπρόσωποι των μελών του Αραβικού Συνδέσμου ανέφεραν ότι η επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από το πάγωμα του προγράμματος επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Κατεχόμενα εδάφη.

Η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην οικοδόμηση άλλων 1.600 κατοικιών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητούν τερματισμό του προγράμματος. «Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την έγκριση των σχεδίων για την ανέγερση 1.600 νέων οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το Ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών νωρίτερα χθες», ανέφερε εκπρόσωπος των ΗΕ σε ανακοινωθέν του Οργανισμού.

Αποδοκιμασία για την ανακοίνωση περαιτέρω ισραηλινού εποικισμού

Έντονη κριτική στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ άσκησε ο επικεφαλής για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ John Holmes, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Σε δηλώσεις του, από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Holmes κατήγγειλε και τον συσχετισμό της απαγωγής του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit, το 2006, με τον αποκλεισμό της Γάζας.

Tα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη αποτελούν τροχοπέδη στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο κ. Holmes και, παράλληλα, ζήτησε να μετριαστεί ο αποκλεισμός της Γάζας. «Προφανώς ζητήσαμε την απελευθέρωση του δεκανέα Shalit, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει των όσων ορίζει η συνθήκη της Γενεύης» είπε ο Holmes, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί με τις τύχες του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων στην Γάζα. Ο επικεφαλής για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ τόνισε, επίσης, ότι ο αποκλεισμός της Γάζας δεν έχει μετριάσει τη δύναμη της Χαμάς.

Oι δηλώσεις Holmes έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης στην περιοχή του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Joe Biden και λίγο μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να προχωρήσουν τα εποικιστικά σχέδιά τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ισραήλ, ο Joe Biden υποστήριξε ότι κάθε άλλο παρά ενισχύουν την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία. Επανέλαβε, πάντως, πως το Ισραήλ παραμένει φίλος των ΗΠΑ και ζήτησε να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο αισιόδοξος κ. Netanyahu

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι, παρά την κρίση που προέκυψε με τις ΗΠΑ λόγω της ισραηλινής απόφασης για περαιτέρω εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης και τις διαμαρτυρίες της Παλαιστινιακής Αρχής και του Αραβικού Κόσμου, οι έμμεσες συνομιλίες με την ΠΑ θα συνεχίσουν, όπως έχει προγραμματιστεί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η κρίση είναι πίσω μας» διαμηνύουν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Προσθέτουν ότι απόδειξη αυτού αποτελεί η πρόσκληση που έλαβε ο κ. Netanyahu από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον σε 10 ημέρες, οπότε ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι AIPAC.