Το πτώμα του Vittorio Arrigoni, δημοσιογράφου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής από Σαλαφιστές, μέλη μίας πολύ μικρής εξτρεμιστικής οργάνωσης, βρήκαν οι δυνάμεις ασφαλείας σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λωρίδα της Γάζα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ads

Η εξτρεμιστική ομάδα αποκαλείται «Εκδικητές του Σαλάφι» και δραστηριοποιείται στη Λωρίδα της Γάζα. Είχε προειδοποιήσει ότι την Πέμπτη το απόγευμα, στις 17.00′ τοπική ώρα, θα προχωρούσε στη εκτέλεση του Ιταλού ομήρου, Vittorio Arrigoni, αν δεν ικανοποιείτο το αίτημά τους να αφεθεί ελεύθερος ο ηγέτης τους, που είχε συλληφθεί από τη Χαμάς, το Μάρτιο. Οι αρχές της Χαμάς προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων ενώ άλλα δύο άτομα καταζητούνται.

Ο Vittorio δούλευε ενεργά για το παλαιστινιακό τα τελευταία 10 χρόνια. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια βρισκόταν στη Γάζα με την International Solidarity Movement (Κίνηση Διεθνούς Αλληλεγγύης), καταγράφοντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη αντίσταση των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και διαδίδοντας πληροφορίες στην Ιταλία, σχετικές με την κατάσταση στη Γάζα. To 2008, με την κίνηση Free Gaza, βρισκόταν στα πλοία που έσπασαν τον αποκλεισμό στο λιμάνι της Γάζας και φυλακίστηκε σε ισραηλινές φυλακές αρκετές φορές. Βρισκόταν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσης του Ισραήλ (Operation Cast Lead), βοηθώντας γιατρούς και μεταδίδοντας στον κόσμο τι έκανε το Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό. Είχε συλληφθεί επανειλημμένως από τις ισραηλινές δυνάμεις για τη συμμετοχή του σε πράξεις μη βίαιης αντίστασης υπέρ των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η τελευταία του σύλληψη και απέλαση από την περιοχή έγινε κατά τη διάρκεια κατάσχεσης Παλαιστινιακών καϊκιών σε χωρικά ύδατα της Γάζας από ισραηλινές δυνάμεις.

Έγραφε συχνά για τη Γάζα σε ιταλικές εφημερίδες (IL Manifesto and Peacereporter), ενώ διατηρούσε και ένα δημοφιλές blog (https://guerrillaradio.iobloggo.com) και σελίδα στο facebook. Στο Vittorio είχε δοθεί τιμητική υπηκοότητα για την εργασία του για την προώθηση του παλαιστινιακού.

Ads

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι η κυβέρνηση -της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας- καταδικάζει το απεχθές έγκλημα που αντιβαίνει “στις αξίες, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά μας” και διαβεβαιώνει ότι θα συλλάβει τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και θα εφαρμόσει το νόμο. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν γρήγορα ένα μέλος της οργάνωσης που μίλησε για τα υπόλοιπα και υπέδειξε το σημείο όπου βρισκόταν ο ακτιβιστής. Ανακοίνωση που καταδικάζει το αποτρόπαιο έγκλημα και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη προς την οικογένεια του θύματος εξέδωσε και η Παλαιστινιακή Αρχή από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Χθες βράδυ ένοπλοι παλαιστινιακής οργάνωσης σαλαφιστών ανακοίνωσαν ότι απήγαγαν τον Vittorio Arrigoni δίνοντας προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα για την απελευθέρωσή του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μελών της που κρατούνται από τη Χαμάς. Το θύμα ωστόσο δολοφονήθηκε τρεις ώρες μετά την απαγωγή του και το πτώμα του βρέθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς, που απαγόρευσαν την πρόσβαση των ΜΜΕ στην περιοχή, και ανακοίνωσαν ότι πέθανε από ασφυξία -σύμφωνα με μαρτυρίες είτε απαγχονίστηκε ή στραγγαλίστηκε- και ότι η σορός του βρέθηκε σε δρόμο συνοικίας βορειοδυτικά της Γάζας.

Κανένας ξένος όμηρος δεν είχε δολοφονηθεί μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από το 1994.