Ads

Νεκρός είναι ο 23χρονος ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη. Δυνάμεις του επίλεκτου σώματος της γαλλικής αστυνομίας Raid πραγματοποίησαν έφοδο στο διαμέρισμα, όπου από τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε οχυρωθεί ο 23χρονος Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο τριών στρατιωτών, καθώς και τριών παιδιών και ενός ραβίνου σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη.

Την πληροφορία για τον θάνατο του Μ.Μεράχ μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης και την επιβεβαίωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζαν-Κλοντ Γκεάν, οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας (Raid) πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης έφοδο στο διαμέρισμα. 

Ο δράστης που βρισκόταν στο μπάνιο, βγήκε οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών. Εκείνοι απάντησαν στα πυρά και ο Μ.Μεράχ πήδηξε από το παράθυρο του διαμερίσματός του, συνεχίζοντας να πυροβολεί στη διάρκεια της πτώσης του και σκοτώθηκε όταν έπεσε στο έδαφος.

Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί. Ο ένας από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Εκτός από πυροβολισμούς, από το διαμέρισμα ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να ακινητοποιήσει τον δράστη.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε στη συνέχεια πως οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τον 23χρονο «με μια σφαίρα στο κεφάλι», ενώ βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα. Η Raid, ειδική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας, είχε λάβει εντολή να κάνει τα πάντα για να συλλάβει τον Μέραχ ζωντανό και να μην τον πυροβολήσει παρά μόνο αν οι άνδρες της βρεθούν σε νόμιμη άμυνα, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
«Ακριβώς επειδή έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, η επιχείρηση (σ.σ. η πολιορκία του διαμερίσματος όπου είχε ταμπουρωθεί ο 23χρονος) διήρκησε τόσο μεγάλο διάστημα, με κίνδυνο για τους άνδρες της Raid», συνέχισε ο εισαγγελέας.

Αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών
 
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να λάβει ποινικά μέτρα για να καταπολεμήσει «την ιδεολογική κατήχηση» των εξτρεμιστών μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα ενισχύσει τις κυρώσεις εναντίον όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό για ιδεολογικούς σκοπούς.
 
«Εφεξής οποιοσδήποτε μπαίνει τακτικά σε ιστότοπους που προάγουν την τρομοκρατία ή που καλούν σε βία θα διώκονται ποινικά», δήλωσε ο Σαρκοζί σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το θάνατο του Μοχάμεντ Μέραχ. «Οποιοσδήποτε ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει ιδεολογική κατήχηση θα διώκεται ποινικά», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.
 
«Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί την στρατολόγηση ή την ιδεολογική κατήχηση στο έδαφός της», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνα για να ελεγχθεί αν οι γαλλικές φυλακές χρησιμεύουν ως χώρος διάδοσης του εξτρεμισμού.
 
Εξάλλου ο Σαρκοζί ζήτησε από τους Γάλλους να μην συγχέουν τα κίνητρα του Μέραχ με το Ισλάμ υπογραμμίζοντας ότι οι «μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας δεν έχουν καμία σχέση με τα παράλογα κίνητρα ενός τρομοκράτη».
 
«Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας δεν έχουν καμία σχέση με τα παράλογα κίνητρα ενός τρομοκράτη (….). Δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο. Προτού βάλει στο στόχαστρό του παιδιά Εβραίων, ο δολοφόνος είχε πυροβολήσει εναντίον μουσουλμάνων».