Νεκρός είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι. 

Ads

Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε στην έφοδο των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, την Τετάρτη. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από τον εισαγγελέα του Παρισιού. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η σορός του Αμπαούντ – ο οποίος ταυτοποιήθηκε – βρέθηκε μέσα στο κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος, το οποίο πολιορκήθηκε ακόμη και από το γαλλικό στρατό επί επτά ώρες.

Δυο έπεσαν νεκροί κατά την επιχείρηση. Εκτός από τον Αμπαούντ και μια γυναίκα – καμικάζι, που σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές είναι ξαδέρφη του, η οποία ανατινάχτηκε μέσα στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί. 

Ads

Ποιος είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ

Γεννημένος το 1987 στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της αιματοχυσίας στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μαροκινής καταγωγής εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στις αρχές του 2013 αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Γιος εμπόρου, που ήρθε στις Βρυξέλλες πριν από 40 χρόνια, ο Αμπαούντ, φέρεται να φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στα νότια προάστια των Βρυξελλών, ενώ η οικογένειά του δηλώνει σοκαρισμένη. Τόσο ο Αμπαούντ όσο και ο καταζητούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ φυλακίστηκαν στο Βέλγιο το 2010 για ένοπλη ληστεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, στις 15 Ιανουαρίου, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo, οι βελγικές αρχές εισβάλλουν σε ένα σπίτι στην περιοχή Βερβιέ σκοτώνοντας δύο τζιχαντιστές που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο για συνεργούς του Αμπαούντ που σχεδίαζαν τη δολοφονία Βέλγων αστυνομικών. 

Το τηλέφωνο του Αμπαούντ είχε εντοπιστεί τότε στην Ελλάδα από όπου επικοινωνούσε με τους συνεργούς του στις Βρυξέλλες. Ο Αμπαούντ κατάφερε να διαφύγει στη Συρία όπου εμφανίστηκε ένα μήνα μετά, στο προπαγανδιστικό περιοδίκό Dabiq μιλώντας για τα σχέδιά του να σκορπίσει τον τρόμο στη Δύση.

Φέρεται να είχε επαφές με τον γαλλο-αλγερινό τζιχαντιστή Μεχντί Νενμούς, που πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών το Μάιο του 2014 και είχε επίσης ζήσει στο Μόλενμπεκ. 

Συνδέεται επίσης με την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην υπερταχεία Thalys στη Βόρεια Γαλλία, τον περασμένο Αύγουστο, όπου ένας ένοπλος εξουδετερώθηκε από επιβάτες του τρένου.