Κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες βρέθηκε νεκρός ο στρατιωτικός διοικητής των Λίβυων αντικαθεστωτικών, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ Γιούνες.

Ads

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εθνικού μεταβατικού συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, ο στρατηγός Γιούνες σκοτώθηκε από ομάδα ενόπλων ανδρών όταν βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Βεγγάζη, όπου είχε κληθεί από το συμβούλιο για συζήτηση «επιχειρησιακών ζητημάτων». Μαζί του, έχασαν τη ζωή τους και οι δύο συνοδοί του, αξιωματικοί Μοχάμεντ Χαμίς και Νάσερ Μαντχούρ. Στη μνήμη του, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί κήρυξαν τριήμερο πένθος.

Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι για το θάνατο του Γιούνες μπορεί να ευθύνονται πράκτορες του Καντάφι, ενώ άλλοι ότι αυτός αποκαλύπτει σημαντικές συγκρούσεις στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Ο 67χρονος Γιούνες έγινε στρατιωτικός ηγέτης των αντικαθεστωτικών αφού λιποτάκτησε από τις τάξεις του λιβυκού στρατού, κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης στη χώρα. Το 1969, είχε βοηθήσει τον Καντάφι να πραγματοποιήσει το πραξικόπημα κατά του βασιλιά της Λιβύης Ιντρίς. Ήταν, δε, ο πιο στενός συνεργάτης και έμπιστος φίλος του.

Ads