Ads

Μεγάλη ένταση επικρατεί ανάμεσα στο στρατό και τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, μετά τις χθεσινοβραδυνές συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο αλλά και τα σημερινά βίαια επεισόδια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και όλης της μέρας σήμερα ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και απέκλεισαν το χώρο που κατασκηνώνουν οι διαδηλωτές, στο κέντρο της πόλης. Τα σημερινά επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους (έξι άνδρες και μία γυναίκα), ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό από τα τοπικά νοσοκομεία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί όταν ο στρατός επιχείρησε να προχωρήσει προς μια λεωφόρο που ελέγχεται από τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τραυματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι, ο ένας Καναδός πολίτης συνεργάτης του γαλλικού δικτύου France 24 ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ, εγχειρίστηκε και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Οι άλλοι δύο τραυματίες είναι Ταϊλανδοί.

«Δεν θα επιτρέψουμε τις συγκεντρώσεις σε άλλα σημεία και θα χρησιμοποιήσουμε, αν κριθεί αναγκαίο, βία για να τους διαλύσουμε. Θέλουμε να περιορίσουμε τα μέτωπα των διαδηλώσεων», δήλωνε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος του στρατού. Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχιζαν να συγκεντρώνονται σήμερα έξω από την αγορά Σουάν Λουμ για να εμποδίσουν την προώθηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν χημικά αέρια κατά ομάδας διαδηλωτών κοντά στον κεντρικό χώρο κατασκήνωσης των «κόκκινων πουκάμισων», στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή Rajprasong. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν στρατιωτικά οχήματα και ένα λεωφορείο, σύμφωνα με αναφορές, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των στρατιωτών.

Ads

Η ένταση ξέσπασε χθες όταν ο αποστάτης στρατηγός, Κατίγια Σαβασντιπόλ ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των «κόκκινων πουκαμίσων» όπως αποκαλούνται οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι την ώρα που παραχωρούσε συνέντευξη, από άγνωστο, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι η βολή προήλθε από ελεύθερο σκοπευτή του στρατού. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση του Σαβασντιπόλ είναι εξαιρετικά κρίσιμη με ελάχιστες πιθανότητες για επιβίωση.

Η κρίση που είναι η χειρότερη που ξέσπασε στη χώρα από το 1992, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 37 άτομα από τον Μάρτιο ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους.