Αστυνομικοί που έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και χημικών σκότωσαν τουλάχιστον δύο και τραυμάτισαν άλλους 409 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς ένα προεδρικό παλάτι στην πόλη Χουντάιντα της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη σήμερα, δήλωσαν ιατροί. Πυρ άνοιξαν δυνάμεις ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Τάιζ, στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλα. Κάποιοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ads

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για περισσότερους από 400 τραυματίες. Γιατροί ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν στους 1.200 και δηλώνουν ότι οι Αρχές έκαναν χρήση πραγματικών πυρών, δακρυγόνων και γκλομπ.

Κάτοικοι είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 02:00 κι άρχισαν πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή στην πόλη Τάιζ, νότια της πρωτεύουσας όπου δύο άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις έχουν φέρει την κυβέρνηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όμως ο πρόεδρος κάλεσε χθες να «τερματιστεί η βία», αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει σύντομα από το θώκο.

Ads

Η Ουάσινγκτον αρχίζει να αποσύρει την υποστήριξή της

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και να προσανατολίζεται προς τη διευκόλυνση της αποχώρησής του από την εξουσία, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times. Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστήριξε επί μακρόν τον πρόεδρο της Υεμένης που βρίσκεται στην εξουσία από το 1978, ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα «απέφυγε την άσκηση δημόσιας κριτικής» εναντίον του.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους συμμάχους τους της Υεμένης ότι, δεδομένου του σημαντικού λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης με το οποίο είναι αντιμέτωπος, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η παραμονή του στην εξουσία και οφείλει να αποχωρήσει.

Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η πρόταση που εξετάζεται είναι η παράδοση της εξουσίας σε προσωρινή κυβέρνηση μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Υεμένης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτησιν τη θέση της Ουάσινγκτον ως προς τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στον Σάλεχ και τους αντιπολιτευόμενους «είχαν αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια ολόκληρης της Υεμένης», δήλωσε στην εφημερίδα Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, το θέμα της αντικατάστασης του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έχει τεθεί από το 2005 στις ΗΠΑ. Η πτώση του συμμάχου τους θα συνιστούσε για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, «πραγματικό πρόβλημα».