Πυρ κατά χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών άνοιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης, προκαλώντας το θάνατο πέντε και τον τραυματισμό δεκάδων τις τελευταίες 24 ώρες.

Ads

Τη Δευτέρα, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια μία διαδήλωση στην Τάιζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης που έχει γίνει προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μία ιατρική πηγή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες, έριξαν δακρυγόνα και έκαναν χρήση αντλιών εκτόξευσης νερού για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της επίθεσης που είχε διαταχθεί λίγες ώρες νωρίτερα εναντίον μίας καθιστικής διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Αυτή η επέμβαση είχε γίνει για να διαλυθούν εκατοντάδες άνθρωποι που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία από χθες Κυριακή στην κεντρική λεωφόρο της Τάιζ.

Ads

Δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε δημιουργηθεί κοντά στο σημείο, όπως δήλωσε μία ιατρική πηγή, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 τραυματίες από σφαίρες, οι τρεις από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα το απόγευμα τα βίαια επεισόδια έχουν σταματήσει, όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Χθες Κυριακή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τάιζ και τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια μίας διαδήλωσης καθηγητών, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες πρόσθεσαν ότι τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί.

Η κρίση κλιμακώνεται στην Υεμένη, όπου η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης έχει προκαλέσει από το τέλος Ιανουαρίου το θάνατο 158 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό που έχει καταρτίσει το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση διαφορετικές πηγές.

Παράλληλα το σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο πρότειναν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μοιάζει να έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ο Σάλεχ έχει δεχθεί το σχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία από την αντιπολίτευση μίας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση 3 μήνες αργότερα του προέδρου, όμως αρνείται να το υπογράψει. Έστειλε εξάλλου τον πρωθυπουργό Άλι Μοχάμεντ Μουτζάουαρ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου για να εξηγήσει τη θέση του.