Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σήμερα από το ρωσικό πλήγμα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ads

«Μόλις έλαβα μια πληροφορία για ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ (…) σε βαγόνια στον σταθμό του Τσάπλινο. Τέσσερις βαγόνια φλέγονται», είπε ο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Τσάπλινο απέχει 145 χιλιόμετρα δυτικά του Ντονέτσκ. Μεταξύ των νεκρών φαίνεται πως είναι κι ένα παιδί 11 ετών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «οι διασώστες βρίσκονται επί τόπου, όμως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να είναι βαρύτερος. Αυτή είναι η ζωή μας καθημερινά».
Το πλήγμα αυτό σημειώνεται την ώρα που η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της από την πρώην Σοβιετική Ένωση κι ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία μπήκε σήμερα στον έβδομο μήνα του.

Ads

Νωρίτερα ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους».

Οι μάχες επικεντρώνονται πλέον στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιτυγχάνει κάποια κέρδη. Η Ρωσία ωστόσο πλήττει τακτικά άλλες ουκρανικές πόλεις, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα πάντα με το Κίεβο.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Αναφορές για εκρήξεις τα ξημερώματα στην περιοχή Βίσγκοροντ, στα βόρεια του Κιέβου, κάνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αναζητήσουν καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Ολέκσι Κουλέμπα, μίλησε για «αναφορές για αρκετές εκρήξεις σε κοινότητα της συνοικίας Βίσγκοροντ. Προσπαθούμε να διευκρινίζουμε τις πληροφορίες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήδη λειτουργούν».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, υπήρξε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε όλη την περιοχή στις 3.21 π.μ.

Νωρίτερα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είχαν ηχήσει σε όλα τα εδάφη που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση, ενώ ο φόβος για εκτεταμένες ρωσικές επιθέσεις έχει ενισχυθεί έπειτα από προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Μοσχα εντείνει την προετοιμασία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενες περιοχές, «σε λίγες μέρες ή εβδομάδες», με στόχο να προχωρήσει στην προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι

Τηλεφωνική συνομιλία θα έχει εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντομίρ Ζελένσκι, αφότου ανακοινώθηκε επιπλέον αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, υπεύθυνο επικοινωνίας του αμερικανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται με τον ελεύθερο κόσμο» και «να κινητοποιούν συμμάχους και εταίρους» για να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθώς η ρωσική εισβολή συμπλήρωσε ήδη έξι μήνες.

Είπε το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι θα επιβεβαιώσει αυτές τις δεσμεύσεις και θα παράσχει επίσης στον Ουκρανό πρόεδρο ενημέρωση για τις αποστολές όπλων των ΗΠΑ. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συγχαρεί τον Ουκρανό ομόλογό του για την 24η Αυγούστου, εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, διέψευσε την πιθανότητα ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για ταξίδια προς συζήτηση» και πως αν το ταξίδι είχε νόημα, θα εξεταζόταν.