Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας στην πόλη Ραστάν, στην επαρχία Χομς, δήλωσε ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

«Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά βαρέων όπλων στην πόλη», δήλωσε ο ακτιβιστής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει ονομαστικό κατάλογο των νεκρών. «Οι δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζουν την είσοδο στην πόλη οποιασδήποτε βοήθειας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα και στην πόληΤαλμπισέχ, λίγο πιο νότια, σύμφωνα με τον Αμπου Τάλαλ αλ Τιλάουι, έναν αυτόπτη μάρτυρα. «Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που φορούσαν στρατιωτικές στολές προχωρούν σε συλλήψεις. Σπάνε ό,τι βλέπουν, ψυγεία, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα», πρόσθεσε ο αλ Τιλάουι.

Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έχουν περικυκλώσει από την Κυριακή τις πόλεις Ραστάν και Ταλμπισέχ. Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη σε αυτές τις δύο πόλεις της επαρχίας Χομς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

«Άμεση παραίτηση» του Άσαντ ζητά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευσης της Συρίας, που συναντάται από χθες Τετάρτη στην Αττάλεια της Τουρκίας ζητεί «την άμεση παραίτηση» του Σύρου προέδρου, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που αναγνώσθηκε σήμερα από τους διοργανωτές του συνεδρίου.

Η αντιπολίτευση ζητεί επίσης «τη διοργάνωση ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος» μετά την παραίτηση του Άσαντ, όπως υπογραμμίζει το κείμενο, το οποίο έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.

Το «Συμβούλιο για την Αλλαγή στη Συρία» απηύθυνε παράλληλα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, που πιέζει το καθεστώς του Άσαντ να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους “σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση” στη Συρία, όπως αυτή στη Λιβύη.

Περίπου 300 αντιφρονούντες και ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους εξόριστοι σε άλλες χώρες, οι οποίοι βρέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην Αττάλεια για να πραγματοποιήσουν το πρώτο συνέδριο αυτού του εύρους, απέρριψαν τη γενική αμνηστία που χορήγησε ο Άσαντ την Τρίτη το βράδυ.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μία πιο ενιαία στάση απέναντι στην καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη κάποιων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε, αναφερόμενη κυρίως στη Ρωσία.

Η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, έχει καταγγείλει τις ξένες «απόπειρες» να προωθηθεί μία αλλαγή στο καθεστώς της Συρίας.

Όσον αφορά τον Αραβικό Σύνδεσμο, η Κλίντον επεσήμανε ότι η κρίση στη Συρία δεν έχει προκαλέσει «τίποτε που να μοιάζει με την έντονη αντίδραση» που είχε απέναντι στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.