Οι συριακές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα 5 ανθρώπους που παρίσταντο στην κηδεία χωρικών, που σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα κοντά στο Χάμα σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως δήλωσαν ακτιβιστές. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων στο συριακό καθεστώς, ενώ 176 οργανώσεις ζητούν από τον Αραβικό Σύνδεσμο πιο ενεργό και αποφασιστικό χειρισμό της κρίσης στη χώρα. Το ΝΑΤΟ, πάλι, διευκρίνισε σήμερα δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Συρία.

Ads

Οι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας, που είχαν ακροβολιστεί στη στέγη ενός σχολείου και στη δεξαμενή νερού της περιοχής στην πόλη Κφαρ Νουμπούζεχ, όταν εκατοντάδες άνθρωποι που παρίσταντο στην κηδεία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να ζητούν την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα πάντα με τους ακτιβιστές.

Στο μεταξύ ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια ερευνών που έκαναν άνδρες της συριακής ασφάλειας στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο στρατός αναπτύχθηκε τα ξημερώματα και στην πόλη Ζαμπαντάνι, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Δαμασκού, όπου συνελήφθησαν περισσότεροι από 25 άνθρωποι, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Ads

 Εξάλλου διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ στη Ντεράα και τη Χομς. Οι διαδηλωτές έκαψαν τη ρωσική σημαία και κατήγγειλαν την υποστήριξη της Μόσχας στο καθεστώς του Ασαντ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «με αυτό τον τρόπο συμμετέχει στη δολοφονία του συριακού λαού». σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει προκαλέσει το θάνατο 2.600 ανθρώπων.

 

Νέες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες

 

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία σήμερα με την οποία θα απαγορεύσουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν νέες επενδύσεις στη βιομηχανία εξόρυξης, παραγωγής και διύλισης πετρελαίου της Συρίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή την ερχόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν.

Με τις νέες κυρώσεις θα απαγορεύεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεταιρίζονται με συριακές εταιρείες του ενεργειακού τομέα, να τους χορηγούν δάνεια και να αγοράζουν μετοχές τους.

 

Έκκληση για πιο ενργό χειρισμό της κρίσης από τον Αραβικό Σύνδεσμο

 

Την ίδια ώρα, 176 ενώσεις, που δραστηριοποιούνται στα αραβικά κράτη, απέστειλαν σήμερα επιστολή στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, με αίτημα να αναλάβει ο Σύνδεσμος δράση, ώστε η βία στη Συρία να τερματιστεί.

«Προσδοκούμε ο Σύνδεσμος να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο, αποφασιστικότερο, ώστε να τερματιστούν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττουν τον λαό της Συρίας», επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή, που δόθηκε ήδη και στα ΜΜΕ και τιτλοφορείται: «δεν είναι πλέον επιλογή η σιωπή, οι Σύροι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν», τονίζεται στην επιστολή.

Το Σάββατο, ο γ.γ. Νάμπιλ αλ Αράμπι ανακοίνωσε μια συμφωνία του Συνδέσμου με τη συριακή κυβέρνηση, για «να γίνουν μεταρρυθμίσεις», στο τέλος σύντομης επίσκεψής του στη Δαμασκό. Κατ’ ουσίαν, αυτή υπήρξε η πρώτη παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου στη συριακή κρίση, αφότου αυτή περί το μέσον Μαρτίου ξέσπασε.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν σήμερα την ηγεσία της Συρίας να πάρει μέτρα για να σταματήσει η βία στη χώρα. «Η τωρινή κατάσταση στη Συρία είναι ακόμη πολύ σοβαρή και χρειάζεται μία άμεση αλλαγή προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποτρέψουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν περισσότερη βία», ανέφερε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο.

«Αυτό απαιτεί από την συριακή ηγεσία να πάρει έκτακτα μέτρα για να εφαρμόσει όσα αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα (του Αραβικού Συνδέσμου), ιδιαίτερα να σταματήσουν όλες τις βίαιες πράξεις», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ αλ- Θάνι κάλεσε τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη «φονική μηχανή» και ζήτησε την απόσυρση του στρατού από τις πόλεις.

 

«Το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει στη Συρία»

 

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι τα γεγονότα στη Συρία είναι «σοκαριστικά και απεχθή», όμως επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στη χώρα. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Φοξ από μία έκθεση όπλων στο Λονδίνο όπου ρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ θα επιζητήσει να επαναλάβει στη Συρία μία επιχείρηση ανάλογη με αυτή της Λιβύης.