Νεκροί έπεσαν 4 από τους τζιχαντιστές που τα ξημερώματα αιματοκύλισαν την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Splendid σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 33. Μετά από πολύωρες μάχες, οι αρχές ασφαλείας κατάφεραν να απελευθερώσουν τους 126 ομήρους. Μάχες συνεχίζονται σε παρακείμενο ξενοδοχείο.

Ads

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης της αφρικανικής χώρας έκανε γνωστό, ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης, σκοτώθηκαν 4 τζιχαντιστές, όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται δύο άντρες και δύο γυναίκες. Οι τελευταίες είχαν εμφανιστεί ως ένοικοι του ξενοδοχείου. Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος της αστυνομίας ανακοίνωσε πως οι δράστες έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, ενώ εισέβαλλαν σε αυτό πυροβολώντας κατά όποιουδήποτε έβρισκαν μπροστά τους.

Ανάμεσα στους ομήρους ήταν και ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο Κλεμέν Σαγουαντούγκου.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 4:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Το ξενοδοχείο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που ενδεχομένως να κατέστησε το ξενοδοχείο στόχο της επίθεσης.

Ads

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε ως «απεχθή και άνανδρη επίθεση που έπληξε το Ουαγκαντούγκου».

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν μια πρώτη έφοδο για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο και εισέλαβαν στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μέρος της οποίας είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), στέλνοντας μήνυμα κατά της Γαλλίας και της μάχης της κατά του Ισλάμ.

Το ξενοδοχείο συχνά επιλέγεται από μέλη των γαλλικών γαλλικά στρατευμάτων, που αποτελούν μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης Μπαρχάν με έδρα το Τσαντ που συστάθηκε για να πολεμήσει ισλαμιστές μαχητές στο Σάχελ και σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

Αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις συνέδραμαν τις αρχές της χώρας στις προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του πολυτελούς ξενοδοχείου Splendid.