Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Νταρφούρ λίγες ώρες μετά την υπογραφή μίας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ με τους αντάρτες.

Ads

Η συμφωνία υπεγράφη την Τρίτη στη Ντόχα αυξάνοντας τις ελπίδες για μία οριστική ειρηνική διευθέτηση στην απομακρυσμένη σουδανική επαρχία. Όμως, η γαλλική οργάνωση αρωγής «Γιατροί του Κόσμου» ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις της στη περιοχή Φέϊνα ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις την Τετάρτη.

«Η πόλη Ντεριμπάτ με 50.000 κατοίκους δέχθηκε επίθεση χθες με αποτέλεσμα να προκληθεί μία μαζική φυγή των κατοίκων και να φθάσουν τους 100.000 αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη περιοχή», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση στο διαδίκτυο η οργάνωση χωρίς να διευκρινίσει μεταξύ ποιων γίνονται οι συγκρούσεις.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιτέθηκε σε θέσεις του Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού που δεν υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία.

Ads

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ υπέγραψε στο παρελθόν αρκετές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που γρήγορα κατέρρευσαν, αλλά πολλοί αναλυτές βλέπουν τώρα να υπάρχουν πολλές ελπίδες.