Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχώρησε η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι η ζώνη του ευρώ θα εισέλθει σε ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 και πως συνολικά το 2012 θα αναπτυχθεί κατά 0,1%. Εν τω μεταξύ, νέες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση κατώτερη του ΑΑΑ «βλέπει» η Moody’s Investors Service. «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης -πλην εκείνων με την κορυφαία αξιολόγηση- ενδέχεται να δεχθούν αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους», αναφέρει ο διεθνής οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ads

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, μέσω των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών, της μειωμένης διαθεσιμότητας πιστώσεων, καθώς και της ασθενέστερης αύξησης των αμερικανικών εξαγωγών προς την περιοχή. «Ο αντίκτυπος αυτός είναι πιθανό να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία στο χείλος της ύφεσης από τις αρχές του 2012» σημειώνει σε έκθεσή της, η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη θα αποφασισθούν επιπλέον μη συμβατικά μέτρα για την στήριξη της ρευστότητας και θα επανέλθουν τα 12μηνα δάνεια στις τράπεζες, χωρίς να αποκλείεται και επανενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς  καλυπτόμενων ομολόγων. Αναμένει δε, μια απότομη αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ και την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων ρευστότητας που θα δείχνουν ότι η ΕΚΤ έχει εγκαταλείψει προσωρινά την πολιτική της μείωσης της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότησή της, καθώς πρακτικά οι τράπεζες δεν έχουν άλλες επιλογές.

Νέες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκων χωρών «βλέπει» η Moody’s

Ads

Εν τω μεταξύ, νέες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση κατώτερη του ΑΑΑ «βλέπει» η Moody’s Investors Service. «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης -πλην εκείνων με την κορυφαία αξιολόγηση- ενδέχεται να δεχθούν αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους» αναφέρει ο διεθνής οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Ως εκ τούτου» σημειώνει, «η Moody’s αναμένει πως λιγότερες χώρες κάτω του ΑΑΑ θα διατηρήσουν τις υψηλές αξιολογήσεις τους». Διευκρινίζει πάντως πως δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποβαθμίσεις για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η ανακοίνωση της Moody’s έρχεται μετά τη χθεσινή της απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας για πρώτη φορά από το 1993, διαβλέποντας κινδύνους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενη την «ατονία» της ανάπτυξης.