Κυρώσεις κατά του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, αλλά και των συνεργατών του, επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιέζοντας πλέον ασφυκτικά το καθεστώς του, προκειμένου να παρασδώσουν την εξουσία στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ads

Νωρίτερα σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός του εκλεγμένου προέδρου, Αλασάν Ουατάρα, είχε προειδοποιήσει τον Γκμπαγκμπό ότι του απομένουν «λίγες ώρες για να παραδώσει την εξουσία με ειρηνικό τρόπο».

«Ο χρόνος για διάλογο και κατάπαυση του πυρός τελείωσε. Ο Λοράν Γκμπαγκμπό έχει λίγες ώρες για να αφήσει ειρηνικά την εξουσία, δήλωσε ο Γκιγιόμ Σορό, στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

Στο μεταξύ η η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση από δυνάμεις του απερχόμενου προέδρου εναντίον ενός αυτοκινήτου που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή στο Αμπιτζάν.

Ads

«Αυτό το απόγευμα οι ειδικές δυνάμεις του απερχόμενου προέδρου πυροβόλησαν εναντίον ενός οχήματος που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή. Τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, στο σημαντικότερο λιμάνι εξαγωγής κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού, το Σαν Πέντρο, προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις πιστές στον Αλασάν Ουατάρα, και αντάλλαξαν πυρά με τα στρατεύματα του αντιπάλου του, πρώην προέδρου, Λοράν Γκμπαγκμπό, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης.

“Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ(τοπική ώρα) και αμέσως είδαμε οχήματα με αντάρτες να εισβάλουν στους δρόμους της πόλης”, δήλωσε ένας κάτοικος που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Ολοι κλειστήκαμε στα σπίτια μας, αλλά ακόμα ακούγονται πυκνοί πυροβολισμοί”, συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας της εισβολής στην πόλη.