Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε την εκτελεστική πράξη για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων, τονίζοντας πως ότι περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία από πλευράς της Μόσχας θα οδηγήσει μόνον σε μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα.

Ads

 
Ο Μπαράκ Ομπάνα ανακοίνωσε ότι οι πρόσθεσε κυρώσεις στοχεύουν σε ανώτερους αξιωματούχους, ιδιώτες και τράπεζες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα πρέπει να καταλάβει οι Ουκρανοί δεν πρέπει να αναγκαζονται να επιλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», ανέφερε και υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο και το ΔΝΤ πρέπει να δράσουν και να βοηθήσουν την Ουκρανία.
 
Αν και ο Ομπάμα δεν κατονόμασε την τράπεζα σε βάρος της οποίας θα επιβληθούν κυρώσεις, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως πρόκειται για τη Rossiya. Επίσης διευκρινίστηκε πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε βάρος 20 αξιωματούχων, στενών συνεργατών του Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ως απάντηση η Ρωσία ανακοίνωσε τις πρώτες «αντι-κυρώσεις» σε βάρος των ΗΠΑ. Το κρεμλίνο αποφάσισε την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε εννέα αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Η ρωσική λίστα μοιάζει να αποτελεί «καθρέφτη» της αντίστοιχης αμερικανικής στοχεύοντας τους προέδρους της Βουλής και Γερουσίας, Χάρι Ριντ και Τζον Μπένερ και προεδρικούς συμβούλους για θέματα ασφάλειας.

Η κρίση της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων. Σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle επισημαίνει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.  Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ωστόσο πως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων είναι η λιγότερη πιθανή εξέλιξη.
 
«Οι Ευρωπαίοι αφενός θα βρεθούν αντιμέτωποι με ρωσικά αντίποινα και αφετέρου θα κόψουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Μόσχα, τη στιγμή που ο βασικός στόχος των Ευρωπαίων είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης», αναφέρει η Deutsche Welle και σημειώνει πως λήψη οικονομικών κυρώσεων ζητούν προς το παρόν ελάχιστες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως της Βαλτικής, ενώ οι περισσότερες εμφανίζονται από απρόθυμες έως αρνητικές.
 
Υπενθυμίζεται πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη μέχρι σήμερα αφορούν τη διακοπή του διαλόγου για την κατάργηση της βίζας στους Ρώσους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, καθώς επίσης και την απαγόρευση της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων που εμπλέκονται στην κρίση, χωρίς να είναι πολιτικά πρόσωπα.

Ads