Ο Κάρλο Κοταρέλι, τεχνοκράτης, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά αλλά και θερμός υποστηρικτής της δημοσιονομικής λιτότητας, είναι ο άνθρωπος που έλαβε εντολή από τον Ιταλό Πρόεδρο για σχηματισμό κυβέρνηση. Πλέον ο Κοταρέλι καλείται να ξεδιαλύνει (αν και μάλλον είναι αδύνατον) το άσχημα μπλεγμένο πολιτικό «κουβάρι» που προέκυψε μετά τις εκλογές στην Ιταλία και το μπλοκάρισμα του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Κοταρέλι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και το πρώτο πράγμα που δήλωσε ήταν ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός. «Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι. Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Νωρίτερα ο Ματαρέλα ανέθεσε στον Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών: «Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.
Ολοταχώς προς νέες εκλογές
Οι περισσότερες αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία μετά το βέτο που άσκησε ο αρχηγός του κράτους για τον υπουργό Οικονομίας ο οποίος τάσσεται κατά του ευρώ, ωθεί τη χώρα προς μια πολιτική κρίση, η μοναδική έξοδος από την οποία φαίνεται να είναι οι πρόωρες εκλογές.
Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση θα είναι η γέννηση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοταρέλι. Το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενσαρκώνει της δημοσιονομική λιτότητα, κλήθηκε αργά το πρωί σήμερα από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.
Δεδομένου ότι δεν οφείλει να διαπραγματευθεί με τα πολιτικά κόμματα, ο Κοταρέλι αναμένεται να σχηματίσει γρήγορα την κυβέρνησή του, να ορκισθεί ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι απίθανο ο Κοταρέλι να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας, οι οποίοι είδαν τον Πρόεδρο της Ιταλίας να τους “μπλοκάρει” την κυβέρνηση και απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα ο Καταρέλι αντιπροσωπεύει.
Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.
Το προφίλ του Κοταρέλι
Ο 54χρονος Κοταρέλι διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και εμπειρία ως σύμβουλος των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι. Σπούδασε Οικονομικά στην Ιταλία και τη Βρετανία και εργάστηκε επί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ανέλαβε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης, που αναλύει τις δημοσιονομικές προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Εργάστηκε επίσης έξι χρόνια στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 2013 συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών. Αυτό δεν τέθηκε ουσιαστικά ποτέ σε εφαρμογή.
Από το 2017 ο Κοταρέλι είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε σχολιάσει επικριτικά τα οικονομικά σχέδια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, προειδοποιώντας ότι θα οδηγούσαν σε δημοσονομικό εκτροχιασμό.
Ο πρώτος αντίκτυπος στην οικονομία
Στο μεταξύ, άλμα κάνει το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμούς, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 2%. Το σπρεντ, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο 2013. Όμως και η πτώση στο χρηματιστήριο είναι ενδεικτική της ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >