Δίωξη εναντίον 17 ακόμη ανθρώπων άσκησε η τουρκική εισαγγελία στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε πέντε αξιωματούχους.

Ads

Το νέο κατηγορητήριο που έγινε δεκτό από το δικαστήριο και αφορά τους 17 κατηγορούμενους της υπόθεσης αυτής, τους συνδέει με το “Σχέδιο Κλωβός” και γενικότερα με την υπόθεση “Εργκενεκόν”. Το “Σχέδιο Κλωβός” συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009 και θέτει ως στόχο βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας εναντίον μελών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατηγορία που απευθύνεται στους κατηγορούμενους είναι η σύσταση συμμορίας και η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Η σχετική δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Απριλίου.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσα τους στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν συλληφθεί από την περίοδο που η υπόθεση Εργκενεκόν ήρθε στο φως της δημοσιότητας περίπου δυόμισι χρόνια πριν. Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν την ομάδα ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει χάος στη χώρα με βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να αναγκάσουν τον στρατό να αναλάβει δράση και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ads