Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών εντός του έτους ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Ads

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γκόρντον Μπράουν, «οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιθυμούν να έχουν επίσημες συνομιλίες με το ευρισκόμενο στην εξουσία Εργατικό Κόμμα σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κ. Κλεγκ μόλις με ενημέρωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του, που ξεκίνησαν με τους Συντηρητικούς και τώρα επιθυμεί να έχει επίσημες συνομιλίες και με το Εργατικό Κόμμα».

«Εκτιμώ ότι ήταν μια κριτική για μένα, και συνεπεία τούτου πρόκειται να ζητήσω από το Κόμμα να κάνει τα αναγκαία βήματα για την εκλογή του νέου ηγέτη του. Ελπίζω όλα να γίνουν σύντομα ώστε ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος να μπορέσει να μετάσχει στη διάσκεψη του Κόμματός μας ως επικεφαλής του στις 26-30 Σεπτεμβρίου στο Μάντσεστερ» τόνισε ο Μπράουν.

Οι δηλώσεις του κ. Μπράουν εκλαμβάνονται και ως απόδειξη που δίδει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και κυρίως στον επικεφαλής τους αφού ο Κλεγκ προσφάτως δήλωσε πως θεωρεί την αποχώρηση του κ. Μπράουν από την ηγεσία των Εργατικών ως προϋπόθεση για κάθε πιθανή συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, το δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι διαπραγματευτές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα υποβάλουν σήμερα τις προτάσεις τους στα μέλη των κομμάτων τους, μετέδωσε το δίκτυο, το οποίο δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κομμάτων δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι τα κόμματά τους σημειώνουν «καλή πρόοδο» στις διαβουλεύσεις τους.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι Συντηρητικοί δήλωσαν πως έχουν καταθέσει την τελική του πρόταση προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το εκλογικό σύστημα της εναλλακτικής ψήφου, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Μετά τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν ισχνή νίκη χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία, μετατρέποντας τους Φιλελεύθερους σε «μήλο της Έριδος». Συντηρητικοί και Εργατικοί τους απηύθυναν πρόταση συνεργασίας με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης σχηματισμού.