Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα στο Μπαχρέιν με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές να καταλαμβάνουν εκ νέου την πλατεία Μαργαριταρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα, όπου τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι φονικές επιθέσεις του στρατού εναντίον των διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή, στο Μπαχρέιν βρίσκεται ο επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο οποίος χαιρέτισε τις «αλλαγές» τις οποίες δεσμεύθηκε να κάνει η μοναρχία.

Ads

Στην πλατεία Μαργαριταριού, σιίτες κληρικοί προτρέπουν τους διαδηλωτές να αποτίσουν φόρο τιμής στους επτά ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην αρχή της εξέγερσης. Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες του Μπαχρέιν φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος. «Να φύγουν οι αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές. Οι Αλ Χαλίφα είναι η σουνιτική δυναστεία που κυβερνά εδώ και 200 χρόνια το Μπαχρέιν.

Η αντιπολίτευση, στην οποία κυριαρχεί επίσης το σουνίτικο στοιχείο, δεν επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος αλλά ζητά βαθιές μεταρρυθμίσεις και μία «αληθινή συνταγματική μοναρχία».

Χθες Πέμπτη ο ναύαρχος Μάλεν συναντήθηκε με τον βασιλά Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα και τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα. Στη διάρκεια της συνάντησής του ο Μάλεν χαιρέτισε για μία ακόμη φορά «τον πολύ μετριοπαθή τρόπο με τον οποίο ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας αντιμετώπισαν την κρίση», όπως δήλωσε ο λογαχός Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Παράλληλα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στον βασιλιά του Μπαχρέιν ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προς έναν διάλογο με τους διαδηλωτές, όμως προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ads

Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Ασφάλεια Τομ Ντόνιλον είχε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη με τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα στον οποίο «εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του πρίγκιπα για εθνικό διάλογο».