Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τυνησία, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στην Κάσμπα, όπου για τέταρτη ημέρα έχουν εγκατασταθεί έξω από κυβερνητικό μέγαρο διαδηλωτές, υποσχόμενοι ότι δεν θα φύγουν από εκεί αν δεν πέσει η κυβέρνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική απεργία στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τυνησίας, Σφαξ.

Ads

“Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους τομείς”, συμμετέχουν στη γενική απεργία, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Αμίν Σεφί, μέλος του περιφερειακού γραφείου του συνδικάτου UGTT. Βασικό αίτημα των απεργών είναι η διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία κυριαρχείται από στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος, πρόσθεσε.

Η μεταβατική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη κάποια μέτρα, προσπαθώντας να κατευνάσει τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους της Τύνιδας, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή στη μεταβατική κυβέρνηση, στελεχών του καθεστώτος του Μπεν Άλι.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σήμερα Τετάρτη χημικά και ρίψη νερού με αντλίες, προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, κυρίως νέων και εφήβων, που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Ο στρατός, που είχε παρέμβει στις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, σήμερα παρέμεινε αμέτοχος.

Ads

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν το πρωί της Τετάρτης τις οδούς πρόσβασης στην Κάσμπα, όπου για τρίτη συνεχή νύχτα εκατοντάδες άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί νέοι προερχόμενοι από περιοχές φτωχές και υποβαθμισμένες της κεντρικής Τυνησίας, κοιμήθηκαν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, στον καταυλισμό που έχουν στήσει. Στόχος του αποκλεισμού είναι να μην ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα και κουβέρτες οι διαμαρτυρόμενοι.

«Κάτω η κυβέρνηση», φώναζαν από νωρίς το πρωί αυτοί οι διαδηλωτές, που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί ώσπου να πέσει η κυβέρνηση. «Έχουμε ένα μόνο αίτημα: να πέσει η κυβέρνηση. Πρέπει να φύγουν όλοι και πρώτος ο Μοχάμεντ Γανουσί», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μπασέμ Ελ Μπαρουνί, ένας νέος από αυτούς που κοιμήθηκαν στο σημείο εκείνο.

Άλλοι φώναζαν στους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας ότι είναι οι «αστυνομικοί της Λεϊλά», σε μια αναφορά στη σύζυγο του πρώην προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι, η οποία φέρεται να είχε τεράστια επιρροή και ακριβά γούστα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τυνησίας ζήτησε από την Interpol να συνδράμει τις αρχές της χώρας στη σύλληψη του πρώην προέδρου Μπεν Αλί, της συζύγου του Λέιλα Τράμπελσι και άλλων μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Λάσχαρ Κάρουι Σέμπι. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αρχές θέλουν να δικάσουν τον Μπεν Αλί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς και την μεταφορά συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας σε προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο τυνήσιος υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έξι μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπεν Αλί πρόκειται να δικαστούν για υποκίνηση βίας μετά την πτώση του. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι περίπου 11.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές στο χάος που ακολούθησε μετά την ανατροπή του Μπεν Αλί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τους κρατούμενους. Πρόσθεσε ότι 71 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια των ταραχών, εξ αυτών οι 48 στην διάρκεια πυρκαγιάς σε σωφρονιστικό κατάστημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως 2.460 φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν μετά την πτώση του Μπεν Αλί.