Βίντεο ντοκουμέντο με τη φωνή του Τραμπ να αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του στις εκλογές έρχεται στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των ακροάσεων την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Κογκρέσο, σχετικά με τα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Ads

Συγκεκριμένα, σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που βιντεοσκοπεί ομιλία του την επόμενη ημέρα της εισβολής. Το διάγγελμα είχαν ετοιμάσει συνεργάτες του Τραμπ με στόχο να υπάρξει έκκληση για ηρεμία, μετά τις ταραχές που σόκαραν την αμερικανική κοινωνία.

Ο ίδιος, όμως, φαίνεται να έχει σημαντικές διαφωνίες με το περιεχόμενο του λόγο σημειώνοντας «δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν. Θέλω απλώς να πω ότι το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα χωρίς να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν, εντάξει;».

Αν και δεν διακρίνεται στα πλάνα, ακούγεται η Ιβάνκα Τραμπ (η μεγαλύτερη κόρη του) να βοηθάει στην αλλαγή του κειμένου. Στην ομιλία που μεταδόθηκε τότε, ο Τραμπ είπε τα εξής: «Τώρα το Κογκρέσο έχει επικυρώσει τα αποτελέσματα. Μια νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου».

Ads

Η ακρόαση της Πέμπτης επικεντρώθηκε στις καταγγελίες περί αποτυχίας του Τραμπ να αναλάβει δράση στα 187 λεπτά που μεσολάβησαν από το τέλος της εμπρηστικής ομιλίας του σε συγκέντρωση υποστηρικτών του -κατά την οποία τους παρότρυνε να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Καπιτώλιο- και τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο με το οποίο τους ζητούσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Πέραν του βίντεο όμως, αποκαλύφθηκε ότι ο Τραμπ παρέμενε αδρανής για αρκετές ώρες, ενώ ήταν σε εξέλιξη η εισβολή στο Καπιτώλιο και αδιαφορούσε για τις εκκλήσεις συνεργατών, συμβούλων και των παιδιών του να απευθύνει μήνυμα προς τους οπαδούς του προκειμένου να επικρατήσει ψυχραιμία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ καθόταν στην τραπεζαρία του και παρακολουθούσε την επίθεση στην τηλεόραση, την ώρα που η πλειοψηφία των συνεργατών του και οι συγγενείς του τον παρακαλούσαν να κάνει αυτό που έπρεπε ως πρόεδρος της χώρας» ανέφερε η Δημοκρατική γερουσιαστής Ιλέιν Λούρια.

Στην επιτροπή ακούστηκαν βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες προσωπικού του Λευκού Οίκου, αλλά και εργαζόμενων στην ασφάλεια της προεδρίας που μιλούν για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.
Ανάμεσα σε άλλα αποκαλύπτεται ότι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας εξέφραζαν φόβους για τις ζωές τους, την ώρα που ο προσωπάρχης του Τραμπ, Μαρκ Μέντοους καλούσε την κόρη του, Ιβάνκα, να πείσει τον πατέρα της να βάλει τέλος στην επίθεση.