Την αποκάλυψη ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία πληροφοριών, Μοσάντ, χρησιμοποιεί πολύ συχνά πλαστά διαβατήρια αλλά και το γεγονός ότι δείχνει να έχει προτίμηση στα αυστραλιανά διαβατήρια, έκανε ένας πρώην πράκτορας της υπηρεσίας μιλώντας στο δίκτυο ABC.

Ads

Όπως εξήγησε ο Victor Ostrowski, η προτίμηση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί λίγοι στη Μέση Ανατολή γνωρίζουν την Αυστραλία ως χώρα, έτσι είναι πολύ εύκολο για τους πράκτορες να παριστάνουν τους Αυστραλούς.

Οι δολοφόνοι του υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς που δολοφονήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ντουμπάι, φέρεται να χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων και αυστραλιανά διαβατήρια, η αστυνομία του εμιράτου ωστόσο υποστηρίζει πως τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αληθινά, αν και οι αυστραλιανές αρχές τονίζουν πως τα τρία διαβατήρια φαίνεται να είχαν αναπαραχθεί και να είχαν υποστεί επεξεργασία. Χθες μάλιστα, η Αυστραλία ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή να εξηγήσει πως χρησιμοποιήθηκαν 3 αυστραλιανά διαβατήρια από τα μέλη της ομάδας που ευθύνεται για το θάνατο του διοικητή της Χαμάς Mahmoud al-Mabhouh σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει διαψεύσει δηλώσεις τους Οστρόφσκι, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία στα οποία περιγράφει τις αποστολές της Μοσάντ. Σύμφωνα με τον Οστρόφσκι πάντως, η Μοσάντ διαθέτει «μια πολυδάπανη υπηρεσία» που ασχολείται με την κατασκευή πλαστών εγγράφων.

Ads