Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώθηκαν για να θρηνήσουν τους 50 νεκρούς από την επίθεση του ακροδεξιού σφαγέα στα δύο τεμένη, καθώς άρχισαν να παραδίδονται στις οικογένειες οι σοροί των θυμάτων, ο προβληματισμός για την στάση του Facebook εντείνεται.

Ads

Ο μαζικός δολοφόνος Μπρέντον Τάραντ, δράστης του μακελειού, μετέδιδε επί 17 λεπτά απευθείας μέσω του Facebook τις επιθέσεις στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη για όσους κάνουν extreme sports. Στη συνέχεια, το βίντεο αυτό αναμεταδιδόταν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επί ώρες.

Δεδομένου ότι το Facebook επιδεικνύει ενίοτε μια εξαιρετικά επιλεκτική – και με αδιευκρίνιστα κριτήρια – ευαισθησία στο τι αφήνει ελεύθερο να αναρτάται στην πλατφόρμα του και τι όχι, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα λογοκρισίας ακόμη και μεγάλα έργα τέχνης(!), το γεγονός ότι άφησε ελεύθερο το βίντεο με την σφαγή στα τεμένη, αναζωπύρωσε την οργισμένη κριτική.

Θορυβημένο το Facebook ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέβασε 1,5 εκατομμύρια βίντεο της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία τις πρώτες 24 ώρες μετά το μακελειό.

Ads

«Τις πρώτες 24 ώρες κατεβάσαμε 1,5 εκατομμύριο βίντεο της επίθεσης παγκοσμίως, από τα οποία περισσότερο από το 1,2 εκατομμύριο μπλοκαρίστηκαν προτού ανέβουν» στο Διαδίκτυο, ανέφερε σε tweet αργά χθες Σάββατο το Facebook.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατεβάζει ακόμη και τις εκδοχές του βίντεο που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην δείχνουν βίαιες εικόνες από σεβασμό για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από το μακελειό.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να συζητήσει την εφαρμογή του live streaming με στελέχη του Facebook. Στη Βρετανία ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε πως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λάβουν μέτρα μετά την αναπαραγωγή του βίντεο της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία σε όλο το διαδίκτυο.

«Οι πλατφόρμες των ιστοστόπων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες έπαιζαν όντως ένα βίντεο που έφταιξε αυτό το άτομο το οποίο κατηγορείται για φόνο…. σε όλο τον κόσμο, αυτό σίγουρα πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο Sky News.

«Εκείνοι που ελέγχουν και είναι ιδιοκτήτες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν αμέσως το θέμα αυτό και να σταματούν τη μετάδοση τέτοιων πραγμάτων. Όμως αυτό έχει να κάνει με το όλο θέμα της ρύθμισης των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Οι εξελίξεις μετά τη σφαγή

Την ίδια ώρα, οι νεκροί από την επίθεση της Παρασκευής ανέρχονται πλέον στους 50, καθώς η αστυνομία εντόπισε ένα ακόμη πτώμα στο τέμενος αλ Νουρ, ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών θα αρχίσουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους από σήμερα το βράδυ.

Βάσει του Ισλάμ οι νεκροί πρέπει θάβονται μέσα σε 24 ώρες, όμως προς το παρόν καμία από τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής δεν έχει δοθεί στις οικογένειές τους καθώς συνεχίζεται η έρευνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η παράδοση των σορών θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ. «Ωστόσο είναι πιθανό αρχικά να πρόκειται για μικρό αριθμό», όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη.

Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις θα φυλάσσουν όλα τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όσο διάστημα είναι ανοικτά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.

Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατήρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.

Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές. Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών.

Τα θύματα του μακελειού

Τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Εξάλλου 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράισττσερτς, εκ των οποίων οι 12 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένα παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο παίδων του Όκλαντ.

Ο 33χρονος Κουβετιανός Άττα Ελαγιάν, ένας χαρισματικός επαγγελματίας στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος πρόσφατα έγινε πατέρας. Ο 34χρονος Σιγιέντ Τζαχαντάν Αλί από το Πακιστάν, ο 36χρονος Χουσείν αλ Ουμάρι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πήγαιναν τακτικά στις προσευχές της Παρασκευής. Ο 37χρονος Αιγύπτιος Οσάμα Αντάν, ο Ασράφ Αλί από τα Φίτζι. Ο 39χρονος Παλαιστίνιος Καμέλ Ντάργουις, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, πατέρας τριών παιδιών. Ο 47χρονος Μοχαμάντ Ιμράν Καν, ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Κράιστσερτς. Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Αλί Ελμαντάνι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

Αν και η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στα τεμένη στο Κράιστσερτς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων μιλούν για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν από τα πυρά του ακροδεξιού τρομοκράτη, του 28χρονου Αυστραλού φερόμενου δράστη Μπρέντον Τάραντ.

Αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο

Πολλά από τα θύματα της επίθεσης επέζησαν από πολέμους στις χώρες τους, έγιναν πρόσφυγες και σκοτώθηκαν σε μια από τις πλέον φιλήσυχες και ειρηνικές χώρες του κόσμου.

Επίθεση με αυγό σε γερουσιαστή που κατηγορούσε τους μουσουλμάνους

Επίθεση με αυγό δέχθηκε ένας Αυστραλός γερουσιαστής, o Φρέιζερ Ανινγκ ο οποίος κατηγόρησε τους μετανάστες μουσουλμάνους για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία.

Ενώ έκανε δηλώσεις στην κάμερα ένας νεαρός τον πλησίασε και του έριξε ένα αυγό στο κεφάλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ