Μία νέα συμφωνία «προληπτικού» τύπου θέλει να συνάψει η Ρουμανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παράμετροι της οποίας καθορίστηκαν σήμερα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR). Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, φτάνει σήμερα στο Βουκουρέστι, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων της ρουμανικής οικονομίας, για να χορηγηθεί η έβδομη δανειοδοτική δόση, οικονομικού ύψους, 900 εκατ. ευρώ.

Ads

Όσον αφορά στην «προληπτικού» τύπου συμφωνία, η σχετική ανακοίνωση έγινε ύστερα από συνάντηση μεταξύ του διοικητή της BNR, Μουγκούρ Ιζαρέσκου, του προέδρου της χώρας Ταϊάν Μπασέσκου και του πρωθυπουργού Εμίλ Μποτς, την παραμονή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Καμία πληροφορία δε δόθηκε για το ύψος του νέου δανείου, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλέσθηκε το πρακτορείο Mediafax, αυτό θα ανέρχεται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Βουκουρέστι, πρόκειται για ένα δάνειο νέου τύπου, που αποκαλείται προληπτική Γραμμή πίστωσης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή, αλλά που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.