Μετά από μία συνεδρίαση σκληρών διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, όπου η βία κλιμακώθηκε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες.

Ads

«Συμφωνήσαμε όχι μόνο να συνεχίσουμε την απόσυρση των βαρέων όπλων, αλλά και να συμπεριλάβουμε και επιπρόσθετες κατηγορίες όπλων στην απόσυρση», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα όπλα που θα πρέπει να αποσυρθούν από τα μέτωπα συμπεριλαμβάνονται πλέον τα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαρέα όπλα διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 4 του Μινσκ εμφανίστηκαν επίσης διατεθειμένοι να υποστηρίξουν περαιτέρω τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, οικονομικής φύσης και ασφαλείας.

Ads