Με μια δεύτερη συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό – όπως είχε δεσμευτεί – επανήλθε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις διαφορές Βορρά και Νότου – ανατολικής Ευρώπης για τις περικοπές δαπανών και το ύψος των επιδοτήσεων. Όπως μεταδίδουν Reuters και γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι «27» φαίνεται να καταλήγουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. 

Ads

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. O πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που έχει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις, απείλησε με βέτο

Αξιωματούχοι υποστήριξαν στο Reuters πως η συμφωνία για το πλαίσιο ισορροπεί μεταξύ όσων χωρών θέλουν περιορισμό του προϋπολογισμού και όσων που δεν θέλουν να δουν τα κονδύλια να μειώνονται.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής διακόπηκαν αργά τη νύχτα, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά στις 07:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), προκειμένου να εξεταστεί η νέα πρόταση Ρομπάι. 
 
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι η Σύνοδος ξεκίνησε χθες με πέντε ώρες καθυστέρηση, εξαιτίας των συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ.
 
Ο κ. Ρόμπεϊ είχε πρόθεση να θέσει υπόψιν των Ευρωπαίων ηγετών ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού ωστόσο το ανέβαλε, καθώς φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Ads

image
 
Σε μήνυμά του στο Twitter αργά τη νύχτα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε: «Αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για μια συμφωνία».
 
Το αναθεωρημένο σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δαπανηθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ρόμπεϊ πρότεινε μια μικρή περικοπή στις δεσμεύσεις πληρωμών, αλλά μεγαλύτερη περικοπή στις πληρωμές. Συγκεκριμένα, η πρόταση καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 σε 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Πρόκειται για τον πρώτο κοινοτικό προϋπολογισμό με μείωση σε πραγματικούς όρους, με τις περικοπές να φαίνεται ότι αφορούν την προώθηση σχεδίων για τη διασυνοριακή μετακίνηση, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Για τα κονδύλια σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπεται μείωση 11 δισ. ευρώ. Βάσει των αναφορών, τα κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις γλιτώνουν το «μαχαίρι» ενώ προβλέπεται και αύξηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Στην πρόταση για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και πάγωμα μισθών για δύο χρόνια στους μισθούς στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Associated Press, προβλέποντας επίσης και μείωση του κοινοτικού προσωπικού.

image
 
Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
 
Με την πρόταση αυτή είχε διαφωνήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμώντας θα δημιουργήσει ως το 2020 έλλειμμα που δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί. Για τον λόγο αυτό δεν υπέγραφε την πρόταση, πρόσθεσε.
 
Η Βρετανία, μαζί με τις Σουηδία, Δανία και Ολλανδία επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.
 
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη και στη συνέχεια να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.