Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια και οι γείτονές της. Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος στην εγκατάσταση δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, αποδίδεται στην πυρηνική δοκιμή που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες. Έντονοι τριγμοί σε διπλωματικό επίπεδο καθώς οι γύρω χώρες και οι ΗΠΑ αντιδρούν. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16:00 για το θέμα.

Ads

 
Αρχικά η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι έγινε πυρηνική δοκιμή, διά συμβούλου του προέδρου της χώρας, και λίγο αργότερα η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε την «επιτυχή πυρηνική δοκιμή». Η δοκιμή έγινε στην εγκατάσταση στο Πούνγκιε-Γιοκ.
 
Η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι η δοκιμή διενεργήθηκε «σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας» και «χωρίς επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο». Η Πιόνγκγιανγκ υποστήριξε ότι δοκίμασε με επιτυχία «μικρή πυρηνική συσκευή», η ισχύς της οποίας ήταν «μεγαλύτερη των προηγούμενων» δοκιμών.

<p><a data-cke-saved-href=”https://video.news.com.au/2334231873/North-Korea-conduct-further-nuclear-tests” href=”https://video.news.com.au/2334231873/North-Korea-conduct-further-nuclear-tests”>VIDEO: North Korea conduct further nuclear tests</a></p>

 

Πάντως στις 04:57 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών με επίκεντρο σημείο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, στο οποίο και βρίσκεται χώρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Βάσει του πολύ μικρού εστιακού του βάθους -μόλις ένα χιλιόμετρο- και άλλων στοιχείων του, οι γεωλογικές υπηρεσίες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το «ασυνήθιστο σεισμικό γεγονός» έχει «χαρακτηριστικά παρόμοια με έκρηξη».
 
Η ΙΑΕΑ από την πλευρά της μίλησε εξαρχής για «ξεκάθαρα χαρακτηριστικά έκρηξης» πριν η δοκιμή επιβεβαιωθεί και επίσημα από τη Βόρεια Κορέα.

Ads

Τριγμοί σε διπλωματικό επίπεδο
 
Πρόκειται για τη νέα δοκιμή της Κορέας, μετά απο αυτές του 2006 και του 2009. Η χώρα αψηφά ευθέως τις αντιδράσεις των γύρω χωρών και τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Οι ξένες χώρες και ο ΟΗΕ επικρίνουν την κίνηση της Πιόνγκγιανγκ και προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις. Μάλιστα στις 16:00 της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.
 
O ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν καταδίκασε «την υπόγεια πυρηνική δοκιμή» ως «ξεκάθαρη και σοβαρότατη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. H κίνηση της Πιόνγκγιανγκ «απειλεί βαθύτατα την σταθερότητα» στην περιοχή, τόνισε.
 
Η Μόσχα, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «καταδικάζει αποφασιστικά» την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγκγιανγκ. «Τη θεωρούμε παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» σημειώνει η Ρωσική πλευρά.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «έντονα προκλητική πράξη» την πυρηνική δοκιμή, λέγοντας πως υπονομεύει την «σταθερότητα της περιοχής», ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο «καταδικάζει ισχυρότατα αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων» του ΟΗΕ.
 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μετά από συνεδρίαση του ιαπωνικού συμβουλίου ασφαλείας την Τρίτη, ανέφερε ότι το Τόκιο «θα εξετάσει κάθε πιθανό τρόπο αντίδρασης σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και με δικές μας κυρώσεις».