Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι αλλά και τον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι συναντήσεις έληξαν χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

Ads

Νωρίτερα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κ. Κοταρέλι είχε εμπνεύσει αισιοδοξία δηλώνοντας στο πρακτορείο ANSA πως μια κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών είναι ακόμα πιθανή, υπό το φως και της οικονομικής αστάθειας που προκάλεσε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες δεν θα υποστήριζαν μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Κ. Κοταρέλι, παρά μόνο για να προετοιμάσει νέες εκλογές. Η συζήτηση επικεντρώνεται προς το παρόν στην διάρκεια της θητείας της προσωρινής κυβέρνησης, με αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος να ζητούν εκλογές ακόμα και στις 29 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο όμως, είναι πιθανό μόνο αν το Κοινοβούλιο διαλυθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο επικεφαλής των «5 Αστέρων» Λουίτζι Ντι Μάιο δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με την Λέγκα. Σε συγκέντρωση στην Νάπολη, ο Ντι Μάιο δήλωσε πως «υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ας σχηματίσουμε την κυβέρνηση», ενώ σε δηλώσεις αξιωματούχων του Κινήματος τις τελευταίες μέρες είχε διαφανεί πως το κόμμα ήταν πρόθυμο να διαπραγματευτεί το όνομα του υπουργού Οικονομίας μετά την άρνηση του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχτεί τον υποψήφιο αντιευρωπαϊστή Πάολο Σαβόνα για την θέση.

Ads

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, πρότεινε στον αρχηγό της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, να ξαναρχίσουν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής πάντα τον καθηγητή Τζουζέπε Κόντε και τον ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα όχι πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, πιθανώς στο Εξωτερικών, ώστε να ξεπεραστεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

H ίδια εφημερίδα λέει ότι η πρόταση προβλέπει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο 77χρονος πρώην υποδιοικητής της Bankitalia, Πιερλουίτζι Τσιόκα, προσωπικότητα που διατηρεί καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ και συνδεόταν με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο». Ο ίδιος δηλώνει όπως και να ‘χει έτοιμος για μια νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης Λέγκας – Πέντε Αστέρων με τη στήριξη του μικρού ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (Fratelli d’ Italia), που απέσπασε ποσοστό λίγο πάνω από το 4% στις εκλογές του Μαρτίου.