Ψάχνοντας φαίνεται ότι πηγαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο νούμερο 1 ερώτημα της πανδημίας: Τι κάνουμε με τις μάσκες;

Ads

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός εκτιμά πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μάσκα από μόνη της δεν προστατεύει  από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και ότι αποτελεί «μέρος μιας συνολικής δέσμης μέτρων».

Αντίθετα ο Νοτιοκορεάτης καθηγητής Kim Woo-joo θεωρεί απαραίτητη τη χρήση της προστατευτικής μάσκας και χαρακτηρίσει ως «αλλόκοτο» το γεγονός ότι στην Ευρώπη και τη Δύση ο κόσμος δεν τις χρησιμοποιεί καθολικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι μελέτες των ανθρώπινων κορονοϊών, αποδεικνύουν ότι η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση μολυσματικών σταγονιδίων από μολυσμένο άτομο σε κάποιον άλλο και πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος από αυτά τα σταγονίδια.

Ads

Όμως, προσθέτει: «Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από υγιή άτομα στα νοικοκυριά ή μεταξύ επαφών με άρρωστο άτομο ή μεταξύ παρευρισκομένων σε μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να αποβεί επωφελής ως προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μάσκα (είτε ιατρική ή άλλος τύπος) από υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα μπορεί να αποτρέψει από να μολυνθούν από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19».

Πάντως σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να στερούνται τις μάσκες οι γιατροί και οι νοσηλευτές ενώ αναφέρει ότι ίσως η χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό να οδηγήσει σε «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας».

«Οι ιατρικές μάσκες πρέπει να προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η χρήση ιατρικών μάσκων στην κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, με παραμέληση άλλων βασικών μέτρων, όπως είναι οι πρακτικές υγιεινής των χεριών και η φυσική αποστασιοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε επαφή με το πρόσωπο κάτω από τις μάσκες και κάτω από τα μάτια, με αχρείαστο κόστος, και να στερούν τις μάσκες από τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης που τις χρειάζονται περισσότερο, ειδικά όταν υπάρχει μικρό απόθεμα», λέει ο ΠΟΥ.