Εδώ και χρόνια υπήρχε μια θεωρία συνωμοσίας που υποστήριζε πως ο ναζιστής εγκληματίας πολέμου Ρούντολφ Ες, αντικαταστάθηκε από έναν σωσία στην φυλακή, για να γλιτώσει την ποινή του. Ο Ρούντολφ Βάλτερ Ρίχαρντ Ες ήταν κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας. Διορίστηκε υπαρχηγός του κόμματος από τον Χίτλερ το 1933, θέση που διατήρησε μέχρι το 1941, όταν κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου πέταξε μόνος του στη Σκοτία σε μια απόπειρα να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Φυλακίστηκε και αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση ως εγκληματίας πολέμου, ποινή που εξέτισε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ads

Ειδικότερα, οι φήμες ανέφεραν ότι ο γνωστός ως Spandau # 7 στη φυλακή του Βερολίνου ήταν ένας σωσίας που είχε πάρει τη θέση του υπαρχηγού του Τρίτου Ράιχ. Ωστόσο, τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μετά  την ανάλυση δειγμάτων αίματος από τον Spandau # 7 και ενός ζωντανού συγγενή του Ες, καταρρίπτεται η θεωρία συνωμοσίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Jan Cemper-Kiesslich, από το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, «τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κρατούμενος ήταν τελικά ο Ές».

Τον Μάιο του 1941 ο Ες πέταξε με αεροπλάνο στη Σκοτία, θέλοντας να συναντήσει τον ηγέτη του βρετανικού ειρηνιστικού κινήματος, τον Δούκα του Χάμιλτον, με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και να μπορέσει η Γερμανία να στραφεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πόλεμος αυτός μεταξύ των δύο συγκεκριμένων χωρών σήμαινε για τον Ες την «αυτοκτονία της λευκής φυλής». Όμως δεν τα κατάφερε και συνελήφθη, καθώς οι Άγγλοι δεν είχαν καμία διάθεση να διαπραγματευτούν με τους ναζιστές.

Κρατήθηκε σε διάφορα μέρη, όπως και στο Πύργο του Λονδίνου πρώτου δικαστεί στη  Νυρεμβέργη με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Αμέσως μετά τη δίκη οδηγήθηκε στη Συμμαχική Φυλακή Εγκληματιών Πολέμου στο Δυτικό Βερολίνο- Σπάνταου το 1947, όπου θα αυτοκτονήσει 41 χρόνια αργότερα.

Ads

Ωστόσο, πριν ο Ες ακόμα φτάσει στο Σπάνταου είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν οι φήμες ότι ο κρατούμενος ήταν ένας σωσίας του. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι ο γιατρός της φυλακής ήταν μεταξύ εκείνων που πίστευαν στη θεωρία συνωμοσίας, που στηριζόταν σε αμφιβολίες σχετικά με το ταξίδι του στη Σκωτία, στην άρνησή του να δει τους συγγενείς μέχρι το 1969 και στην «αμνησία» από την οποία υποστήριζε πως έπασχε.

Εκτός από τον γιατρό της φυλακής, την θεωρία συνωμοσίας υποστήριζαν και πολλοί πολιτικοί, όπως ο πρώην αμερικανικός πρόεδρος Ρούσβελτ. Ωστόσο, η οικογένεια του Ες αμφισβητούσε αυτό το σενάριο.

Γράφοντας στο περιοδικό Forensic Science International Genetics, ο Cemper-Kiedslich και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι το συμπέρασμά τους βασίζεται στην ανάλυση ενός δείγματος αίματος που ελήφθη από το Spandau # 7 το 1982. Το δείγμα κρατήθηκε για χρόνια στο εργαστήριο από έναν άλλο συγγραφέα της μελέτης, τον Rick Wahl, πρώην παθολόγο του αμερικανικού στρατού.

Η ομάδα των ερευνητών ήταν τυχερή με το στοιχείο που είχε στα χέρια της, καθώς το σώμα του Ες αποτεφρώθηκε το 2011, ώστε να πάψει επιτέλους να αποτελεί το μνήμα του, προσκύνημα των νεοναζί.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εντόπισαν έναν μακρινό συγγενή του Ες, του οποίου η ταυτότητα προστατεύεται. Σύμφωνα με τον New Scientist, ο άνδρας συμφώνησε να δώσει ένα δείγμα DNA και η ομάδα το συνέκρινε με αυτό του Spandau # 7.

Ο Cemper-Kiesslich δήλωσε στον Guardian ότι το κλειδί που θα έδινε τις απαντήσεις ήταν  ήταν το χρωμόσωμα Υ. «Συνήθως οι δείκτες DNA που χρησιμοποιούνται για το τεστ πατρότητας δεν λειτουργούν για μακρινούς συγγενείς. Ωστόσο γνωρίζαμε ότι, αν ο Spandau # 7 ήταν ο Ες, θα είχε μοιραστεί με τον δότη μια κοινή πατρική γραμμή», υποστήριξε.

Με τα χρωμοσώματα Y που περνούν από τον πατέρα στον γιο, δόθηκε η δυνατότητα μιας διαφορετικής ανάλυσης. «Τα άτομα που έχουν συγγένεια από τη μεριά του πατέρα  εμφανίζουν το ίδιο σύνολο δεικτών DNA στο χρωμόσωμα Y», πρόσθεσε ο Cemper-Kiesslich.

Σύμφωνα μάλιστα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι άνθρωποι που έκαναν την ανάλυση δεν γνώριζαν σε ποιους ανήκουν τα δείγματα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δύο άνθρωποι από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα είχαν 99,99% πιθανότητες να έχουν σχέση συγγένειας. «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι και τα δύο δείγματα προέρχονται από την ίδια πατρική γραμμή και συνεπώς το άτομο που κρατήθηκε στις φυλακές Σπαντάου ήταν πράγματι ο Ρούντολφ Ες», κατέληξε ο Cemper-Kiesslich.