Διαδηλωτές στη Νέα Καληδονία έστησαν νέα οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη σε ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού» με τις ενισχύσεις της γαλλικής αστυνομίας λίγο πριν την αναμενόμενη άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις χειρότερες ταραχές στο γαλλοκρατούμενο νησί του Ειρηνικού τα τελευταία 40 χρόνια.

Ads

Ο Μακρόν επρόκειτο να αποβιβαστεί στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος νωρίς την Πέμπτη για συνομιλίες μετά τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, και προκάλεσαν βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων και άφησαν πίσω τους λεηλατημένα καταστήματα και καμένα αυτοκίνητα.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποδυναμώσουν τις ψήφους των ιθαγενών Κανάκων, οι οποίοι αποτελούν το 40% του πληθυσμού του νησιού έναντι 24% που αυτοπροσδιορίζονται ως Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2019.

Η Νέα Καληδονία επλήγη επίσης από μια βραχύβια κυβερνοεπίθεση την Τετάρτη, η οποία προσπάθησε να διαταράξει το διαδίκτυο, δήλωσε η κυβέρνηση του νησιού, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα μέχρι στιγμής που να υποδηλώνει ξένη παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις εμπλεκόμενες διευθύνσεις IP προέρχονταν από τη Ρωσία.

Ads

Οι ταραχές έχουν καταλαγιάσει αλλά δεν έχουν τελειώσει, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Πλάνα από drones έδειξαν καπνό να υψώνεται πάνω από κατεστραμμένα κτίρια στην πρωτεύουσα Νουμέα, καθώς και φλεγόμενα οδοφράγματα και συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις καθαρίζουν αυτά τα οδοφράγματα αλλά αμέσως μετά οι νέοι τα ξαναστήνουν, οπότε πρόκειται σχεδόν για ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού», δήλωσε ο Τζίμι Ναούνα, από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κανάκων και Σοσιαλιστών (FLNKS).

 

EPA/Bruno Favre

 

EPA/Bruno Favre

 

EPA/Bruno Favre