Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε χθες τρεις πυραύλους στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, στην μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 8 ανθρώπους που, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν, ήταν ισλαμιστές μαχητές.

Ads

Η επίθεση είχε στόχο κρησφύγετο του λεγόμενου «δικτύου Χακάνι», μιας «φράξιας των Ταλιμπάν», σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, που προβαίνει σε επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Παρόμοια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο κοντινό χωριό Ντάντι Νταρπαχέλ είχε σκοτώσει τον Μοχάμαντ Χακάνι, γιο του Τζαλαλουντίν Χακάνι, του ηγέτη της φράξιας αυτής. Μετά την πυραυλική επίθεση στο χωριό Ντάργκι Μάντι, 4 χλμ. βόρεια της Μιρανσάχ, της μεγαλύτερης πόλης στην επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν, ξέσπασε φωτιά.

Επίσημα, το Πακιστάν, μια χώρα που θεωρείται βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, αντιτίθεται στις επιθέσεις με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντάς τις παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας που εντείνουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του πληθυσμού και περιπλέκουν τις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι αρκετές από τις επιθέσεις γίνονται με τη συναίνεση του Πακιστάν.