Έκκληση για «άμεση ανταπόκριση» της διεθνούς κοινότητας για την ανακούφιση των κατοίκων στο Πακιστάν, ζήτησε εκ νέου την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για «καθολική καταστροφή» μετά τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα.

Ads

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 2 δισ. δολαρίων, ποσόν τετραπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις για τη βοήθεια προς τα θύματα των πρωτοφανών πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα.

«Απαιτώ μία άμεση ανταπόκριση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και άλλων 25 ξένων υπουργών. Ο κ. Κι-Μουν έκανε λόγο για μία «καθολική καταστροφή, για μία παγκόσμια πρόκληση και για μία παγκόσμια δοκιμή αλληλεγγύης» η οποία διαδραματίζεται «σε ένα τμήμα του κόσμου, όπου η σταθερότητα είναι προς το συμφέρον του πλανήτη». «Ας εργασθούμε για να τους βοηθήσουμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε πως «σαφώς υπάρχει μεγάλη δουλειά» που πρέπει να γίνει για να βοηθηθεί το Πακιστάν. «Η ανοικοδόμησή του θα απαιτήσει χρόνο. Ο λαός του Πακιστάν θα πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια από εμάς και τις άλλες χώρες» είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ ήδη έχουν προσφέρει 340 εκατ. δολάρια.

Ads

Έκκληση για «άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση» απηύθυνε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Διαβλέπουμε την ανάγκη για ένα πακέτο βραχυπρόθεσμης, μέσης και μακροπρόθεσμης βοήθειας» τόνισε η Άστον, τη στιγμή που η συνολική βοήθεια από την ΕΕ ανέρχεται σε 250 εκατ. δολάρια.