Δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη νεκρών.

Ads

Ήδη το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (18.11.2023) ότι περισσότεροι από 80 άνθρωποι (οι 32 ήταν μέλη ίδιας οικογένειας) έχασαν τη ζωή τους στο διπλό χτύπημα του στρατού του Ισραήλ στον εν λόγω προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα.

Ο πρώτος βομβαρδισμός του στρατού του Ισραήλ χτύπησε το κτίριο του σχολείου αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές της Γάζας και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

 


Το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ, που προκάλεσε σήμερα νέα εκατόμβη νεκρών στη Μέση Ανατολή, χτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και προκάλεσε τον θάνατο 32 μελών της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

Την είδηση για το χτύπημα στο σχολείο αλ-Φακούρα επιβεβαίωσε και ο Γενικός Επίτοπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρίνι ο οποίος ανέφερε σήμερα ότι έλαβε «φρικιαστικές» φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από μία επίθεση σε σχολείο της UNRWA που βρίσκεται βορείως της Γάζας.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Πρέπει να σταματήσουν. Μία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω», ανέφερε ο Λαζαρίνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

 

 

Με τις μάχες να συνεχίζονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει σε σχολεία που διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη κοντά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο για προστασία από τους ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος της UNRWA Ταμαρα ελ-Ριφάι είπε στο Al Jazeera ότι η Παλαιστινιακή Υπηρεσία προσφύγων δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που έρχονται στα καταφύγια και τα σχολεία της εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού του θύλακα από το Ισραήλ.

Μιλώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας, η Ελ-Ριφάι είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν πληγεί 70 κτίρια της UNRWA.

«Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε πλέον προστατευμένοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές». Παρόλα αυτά, σημείωσε πως δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

 

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση ότι η επίθεση στο σχολείο αλ-Φακούρα αποδεικνύει ότι ο κηρυγμένος πόλεμος του Ισραήλ εναντίον αμάχων στοχεύει στο να αδειάσει ολόκληρη τη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας από όλη την παλαιστινιακή παρουσία.

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) στην τελευταία του ενημέρωση είπε ότι τις τελευταίες 24 ώρες στρατεύματα «διεξήγαγαν δραστηριότητες στις περιοχές Ζαϊτούν και Τζαμπαλίγια, κατά τις οποίες αντιμετώπισαν τρομοκράτες που επιχειρούσαν σκόπιμα από περιοχές αμάχων και επιτέθηκαν στα στρατεύματα χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους και εκρηκτικά».

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της «εξάλειψαν» έναν αριθμό στελεχών της Χαμάς κατά τη διαδικασία, «και χτύπησαν μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών υποδομών».

Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό του σχολείου αλ-Φακούρα, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την επίθεση και τα εγκλήματά του κατά παιδιών και αμάχων.

«Μιλάμε για εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Al Jazeera, αναφερόμενος στον ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείων, νοσοκομείων, σπιτιών και καταφυγίων.

Δραματική εκκένωση του Αλ Σίφα

Κρατώντας λευκές σημαίες εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας αρκετοί από τους ασθενείς και τους αμάχους οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που γιατρός δηλώνει ότι θα μείνει δίπλα στους 120 ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Σηκώσαμε τα χέρια μας και κρατήσαμε λευκές σημαίες», είπε στο BBC ένας δημοσιογράφος που έφυγε από το νοσοκομείο.

Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το νοσοκομείο, γιατροί, ασθενείς και τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, κάποιοι πολύ αδύναμοι, προχωρούσαν προς την κατεύθυνση της αρτηρίας Σαλαχεντίν, που οδηγεί προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε αυτήν τη ζώνη ο ισραηλινός στρατός θέλει να μετακινηθούν οι 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορείου τμήματος του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, όπου εστιάζονται μέχρι τώρα οι χερσαίες μάχες κατά της Χαμάς.

Πολλοί είναι και οι κάτοικοι της Γάζας που κατευθύνεται προς το νότιο τμήμα της Γάζας, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν γνωστό ότι έχει τεθεί σε ισχύ ανθρωπιστική παύση για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρίψεις φυλλαδίων με τους οποίους καλούν τους Παλαιστίνιους να φύγουν προς Νότο είναι καθημερινές από τον Ισραηλινό στρατό.

Στους 12.300 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 12.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ισλαμικής οργάνωσης που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ στους 30.000 ανέρχονται οι τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να πλησιάσει.