Στόχος παραμένει η δημιουργία ενός «ενωμένου κράτους στην Κύπρο με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια.

Ads

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και ότι τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, δεν συνιστούν απειλή για την Κύπρο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για «την ανεκτίμητη υποστήριξη και φιλία εκ μέρους της Ρωσίας» και επεσήμανε ότι «η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «με τον Μεντβέντεφ είχε την ευκαιρία να συζητήσουν τις κύριες πτυχές της συνεργασίας τους και να θέσουν επί τάπητος τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον».

Ads

Ο Κύπριος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του υπέγραψαν 13 συμφωνίες και Μνημόνια, τα οποία σηματοδοτούν μία άλλη δυναμική στη συνεργασία των δύο χωρών. «Οι δεκατρείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας σφραγίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής που υπογράψαμε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ το οποίο καθορίζει την κοινή δράση μας για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο»,πρόσθεσε.

Στο Τριετές Σχέδιο Δράσης εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.